De Nationale Hannie Schaft Stichting organiseert jaarlijks de Hannie Schaftlezing. Deze stichting wil de strijd van Hannie Schaft herdenken en bewustwording bij nieuwe generaties stimuleren. Afgelopen zondag was de jaarlijkse Hannie Schaftlezing in PHIL. Gastspreker is auteur Abdelkader Benali. Verslaggever Mireille Doveren was erbij.
“Vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om in verzet te komen tegen wie de vrijheid ondermijnt en mensen wil uitsluiten”, is te lezen in de Nieuwsbrief die men bij de ingang van de Kleine Zaal van de PHIL in Haarlem kan meenemen. In de volledig gevulde zaal gaat het licht uit en spreekt de eerste artiest de woorden uit die Hannie Schaft ooit heeft gezegd. Vervolgens opent Jeroen Pliester, voorzitter van de Hannie Schaft Stichting deze middag. Hij trekt het doel van de stichting, vrijheid en verzet tegen ondermijning daarvan door onderdrukking van anderen, naar de huidige situatie in Oekraïne en Palestina en Israël.
In zijn lezing maakt gastspreker Abdelkader Benali zijn verhaal persoonlijk als hij vertelt over de keuze van de naam van zijn eerste kind en het proces hierbij waar hij en zijn vrouw doorheen gingen. Hij wilde er, volgens zijn echtgenote, een heel project van maken om zijn kind een naam te geven die zowel qua historie een betekenisvolle naam zou zijn als in de toekomst geen belemmering of uitsluiting zou opleveren. Mensen vormen zich meteen een beeld als je aan de telefoon je naam noemt en deze bijvoorbeeld buitenlands klinkt. Uit een onderzoek kwam onder andere tot uiting dat mensen met niet-Nederlandse voornamen minder snel worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat wilde Benali niet voor zijn kind. Na lang dubben en lijstjes met namen op briefjes schrijven en een voor een eruit trekken, komen ze tenslotte op de naam Amber. Deze naam klinkt zowel Nederlands als Arabisch. Hun tweede dochter noemden zij Hanna. Zit hierin het verband met Hannie Schaft? Of is het geheel toevallig? In ieder geval is hij dit jaar gevraagd om de Hannie Schaftlezing te houden.
De muziek met mooie liedjes, begeleid op de vleugel werd uitgevoerd door verschillende artiesten van de Master Opleiding Musical. Opvallend was het verhalende lied over het leven van een jonge Joodse onderduikster door Doris Baaten. Ook de zeven jongeren die deze middag het laatste optreden geven met het lied Welterusten minister President van Boudewijn de Groot doen dit vol verve en zeer overtuigend.
Stille Tocht en Herdenking bij het beeld van Hannie Schaft in het Kenaupark
Na afloop van de lezing verzamelt een grote groep mensen zich om de Stille Tocht naar het Kenaupark te lopen. In de stromende regen dragen leden van de scouting de kransen en bloemstukken. Aangekomen in het kletsnatte Kenaupark volgt de kranslegging bij het beeld “‘ Vrouw in verzet” Hannie Schaft 1940-1945. Dit beeldhouwwerk is gemaakt door Truus Menger-Oversteegen, een collega verzetsstrijdster van Hannie Schaft,. Zij zat samen met haar zus Freddie, toen zij 14 en 16 jaar waren met Hannie Schaft in dezelfde verzetsgroep in Haarlem.
Tekst loopt verder onder de video.
Namens de Gemeente Haarlem legt burgemeester Jos Wienen de eerste krans. Vervolgens de Gemeente Bloemendaal, Bestuur van de Nationale Stichting Hannie Schaft, namens de de Duitse stichting voor oorlogsslachtoffers uit Osnabrück, Provincie Noord-Holland, namens de Haarlemse afdeling van de SP, SP Velzen en leden van het studentendispuut; ooit opgericht door Hannie Schaft. Daarna mogen de aanwezigen langs de kranzen lopen om hun eer te betuigen aan Hannie Schaft.