Er ontstaat een steeds groter tekort aan elektriciteit in de hele provincie Noord-Holland. In Haarlemmermeer zitten drie grote knelpunten die maken dat de voorziening om stroom door te geven schaarser en schaarser wordt. De helft van de verdeelstations die de toevoer uit de centrales transporteren naar de gebruikers, dreigen over tien jaar de maximale capaciteit te bereiken. Het gevolg is dat bedrijven op wachtlijsten komen voor de afname van brandstof. Leverancier Liander zal moeten ingrijpen en daar zijn deze week plannen voor gepresenteerd.
steeds meer nodig
Wind- en zonneparken produceren elk jaar meer groene stroom die via het elektriciteitsnet naar gebruikers getransporteerd moet worden. Groeiende industrie, de agrarische sector maar ook elektrisch vervoer en woonwijken hebben steeds meer nodig. En voor het oplossen van het probleem, is minimaal twee keer zoveel doorgeefcapaciteit nodig om huishoudens en bedrijven te bereiken.
tienjarenplan
Voor die verdubbeling gaat stroombedrijf Liander het komende decennium tien nieuwe verdeelstations bouwen. Vijfentwintig centrales worden groter gemaakt in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem en het bedrijf gaat met dikkere kabels werken. In Hoofddorp, dat sinds deze week bij het Noord-Hollandse probleemgebied hoort, is men op zoek naar een locatie voor een tweede elektriciteitsstation.
Als netbeheerder is Liander verantwoordelijk voor de energievoorziening van 3,2 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven. In een woensdag gepubliceerd investeringsplan tot het jaar 2029 laat het bedrijf zien welke investeringen er voor de komende tijd gepland staan.