Vanochtend vroeg werd via een speciale ‘vliegroute’ een iep van bijna tweeduizend kilo en tien meter lang de tuin van het Frans Hals Museum in gehesen. Om de operatie in goede banen de leiden was het fietspad op de Raamvest enkele uren afgesloten. De ‘vliegroute’ van de boom ging voornamelijk via een steeg en passeerde de museumvleugel op een plek waar geen kunst in bruikleen hangt. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan dan is er alleen schade aan kunstwerken van het museum zelf.
De weergoden waren het museum goed gezind en de plaatsing verliep dan ook voorspoedig. Er waren wel wat problemen met geparkeerde auto’s maar via de handhaving waren de eigenaren snel opgespoord en verplaatsten deze zelf hun voertuig. De boom landde rond elf uur in de tuin. Daarna begonnen de hoveniers met het stevig in de grond zetten van de boom.
Frans Hals – Malle Babbe
Zakelijk directeur Paul Stork vertelt dat de boom ‘Barbara’ is genoemd. Barbara is de echte naam van Malle Babbe, een beroemde, beetje gekke vrouw, die geschilderd werd door Frans Hals. “In de tijd dat Frans Hals leefde heeft op ongeveer dezelfde plek ook een boom gestaan”, vertelt Stork die tevreden is met het resultaat.
“Frans Hals is hier ook geweest, om de regenten en regentessen van het Oudemannenhuis te schilderen. Over het romantische beeld dat hij hier op dezelfde plek tegen een boom heeft gezeten om te schilderen of schetsen kunnen we alleen maar speculeren. Wij weten niet heel veel over het leven van Frans Hals. Wel weten we dat hij hier was om met de opdrachtgevers te praten. Ik denk dat hij de schilderijen in zijn atelier heeft geschilderd.”
Vroeger werd er gedacht dat Frans Hals zelf in het Oudemannenhuis heeft gewoond en uit wraak op de strenge bestuurders een niet zo’n geflatteerd portret van hen heeft geschilderd. Dit blijkt echter niet waar. Frans Hals was al in de tachtig toen hij dit schilderij maakte en op zijn oude dag was zijn schilderkunst minder precies. In de negentiende eeuw was dit ook reden tot kritiek op het werk van de nu wereldberoemde schilder.
Openbaar
Nu de boom is gepland is de tuin nog niet klaar. De boom moet de komende tijd nog extra gevoed worden en er zijn ook al extra schoonmaak-sessies gepland om de bladeren te verwijderen uit de dakgoot. “Het is nu voornamelijk gras en willen er nog wat meer kleur in brengen, ook moet de tuin een grotere openbare functie vervullen. Wij hadden de Haarlemse Keti Koti-viering afgelopen jaar hier, met een groot podium, veel mensen en er was eten en drinken. Wij willen meer van dat soort dingen gaan doen”, vertelt Stork. Ook geeft hij aan dat de tuin voor iedereen vrij toegankelijk zal zijn. “Mensen kunnen dan straks ook gewoon een boek gaan lezen onder de boom.”
Luister hieronder het interview met museumdirecteur Paul Stork waarin hij uitgebreid vertelt over de plannen van de binnentuin.