Het is een spannende week voor leerlingen uit groep acht, tot en met 31 maart kunnen zij hun voorkeurskeuze voor een middelbare school doorgeven. Om tot een weloverwogen keuze te komen is het voor ouders en leerlingen belangrijk te weten hoe de scholen presteren. Haarlem105 heeft de beoordelingen van alle middelbare scholen in Zuid-Kennemerland met elkaar vergeleken.
Van de vijftien middelbare scholen in Zuid-Kennemerland scoren twee scholen onvoldoende. De overige middelbare scholen in Zuid-Kennemerland zijn door de Onderwijsinspectie positief beoordeeld of hebben nog geen eindoordeel gekregen.
Kennemer Lyceum
De havo-tak van het Kennemer Lyceum in Overveen scoorde afgelopen jaar onvoldoende. Er bleven te veel leerlingen zitten in de bovenbouw van de havo en op het centraal examen in het schooljaar 2022-2023 voldeden de cijfers van leerlingen niet aan de norm.
Rector Bernice van Staalduine laat aan Haarlem105 weten het afgelopen jaar de schouders eronder gezet te hebben. “We waren ons ervan bewust dat de resultaten na corona achterbleven en hadden de beoordeling daarom aan zien komen. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan de verbetering van de leskwaliteit”, vertelt ze. “Een keer een onvoldoende krijgen is net als bij leerlingen: het gebeurt weleens en dan is het zaak dat je ervan leert.” Volgens Van Staalduine zijn de resultaten op de havo inmiddels verbeterd.
Daarom heeft de school de inspectie deze week vervroegd voor een bezoek uitgenodigd en het ziet ernaar uit dat de havo-tak weer een positieve beoordeling krijgt. “De inspectie was onder de indruk. We hebben direct na het bezoek een terugkoppeling gekregen, omdat het voor hen duidelijk was. We hebben een voldoende.”
Prof. dr. Gunningschool
De Prof. dr. Gunningschool, voor voortgezet speciaal onderwijs, heeft in juni 2024 het oordeel ‘zeer zwak’ gekregen. Aanleiding voor het bezoek was de tweedaagse sluiting van de school vorig jaar in februari. “Wij hadden zorgen over de veiligheid op school en hebben hierover zelf contact gezocht met de onderwijsinspectie”, laat directeur Arjan van Waveren weten. Na een onrustige periode kon de school de veiligheid van leerlingen en personeel tijdelijk niet garanderen, blijkt uit het rapport. “Gesloten residentiële instellingen in onze regio zijn dicht gegaan en de jeugdzorg functioneert op dit moment voor onze leerlingen niet goed genoeg. De problematiek die speelt bij onze leerlingen komt hierdoor meer op de schouders van onze school te liggen”, legt de directeur uit.
De school moest van de inspectie aan de slag met de kwaliteit van de lessen, het veiligheidsbeleid en de resultaten. Volgens Van Waveren zijn die inmiddels sterk verbeterd. “Sinds het oordeel zijn we in nauw overleg met de inspectie over wat we doen. Verbeteringen zijn ingezet en de kwaliteit is meetbaar toegenomen.” Scholen die ‘zeer zwak’ scoren moeten binnen een jaar verbetering laten zien. “Het volgende onderzoek zal eind dit schooljaar of begin volgend schooljaar plaatsvinden”, laat de directeur weten. “Een school als de onze is hard nodig voor het type leerlingen waarin wij zijn gespecialiseerd. Wij zijn in Haarlem de enige school voor leerlingen met externaliserende gedragsproblematiek.
Voorkeurskeuze
De inschrijving voor middelbare scholen in Zuid-Kennemerland verloopt via een voorkeurssysteem. Groep 8-leerlingen moeten hun keuze voor een middelbare school uiterlijk op 31 maart doorgeven. Nadat leerlingen hun voorkeur hebben aangegeven, worden de inschrijvingen en plaatsingen op basis van deze keuzes en de beschikbare plaatsen in de verschillende scholen verwerkt. In de regio is er keuze uit vijftien verschillende scholen.
De aanmeldingen verlopen bij de prof. dr. Gunningschool anders dan in het reguliere voortgezet onderwijs, namelijk via gesprekken over de nodige zorg en begeleiding om zo de toelaatbaarheid te toetsen.
Lees ook: Geen verplichte doorstroomtoets meer op drie Haarlemse scholen: ‘Slecht voor het onderwijs’