Ook in de gemeente Haarlem daalt de vaccinatiegraad. Met 88,3 procent scoort Haarlem onder de WHO-grens van 90 procent. De gemeente buigt zich over maatregelen.
“Deze daling behoort helaas tot een bredere trend, die zich niet beperkt tot Haarlem”, reageert wethouder Bas van Leeuwen. “Een mogelijke oorzaak van de dalende vaccinatiegraad is dat jonge ouders minder positief over vaccinaties zijn gaan denken. Een peiling van het RIVM uit 2022 in vergelijking met een peiling uit 2013 laat dit zien.”
Roodgloeiend
Het vaccinatieprogramma in onze regio wordt verzorgd door Jeugd Gezondheidszorg Kennemerland (JGK), waarmee de gemeente nu gesprekken voert. De telefoon stond de afgelopen week roodgloeiend bij JGK vertelt jeugdarts Lucy Smit. “De meest gestelde vraag kwam van ouders die al vaccineren; of hun kind de vaccinatie tegen bijvoorbeeld mazelen of kinkhoest eerder kan krijgen.” De reden dat de vaccinatiegraad is gedaald kan volgens Smit ook nog een andere oorzaak hebben: “Mensen kennen ziektes als de mazelen en kinkhoest niet meer. Nu de ziekte weer opduikt, denken ze: het is er toch wel. Het kan zomaar dat de vaccinatiegraad daardoor gaat stijgen.”
Voorlichting
Extra priklocaties of andere praktische oplossingen gaan de vaccinatiedrempel niet verlagen, denkt Smit. “Wij zijn al heel flexibel in het maken van afspraken en organiseren avondspreekuren. Extra contactmomenten kunnen wél helpen.” De professionals van JGK kunnen bij alle kinderen zien of er een vaccinatie ontbreekt en hierover in gesprek gaan met ouders. “We zien het als onze medische verantwoordelijkheid om mensen goed voor te lichten over de op dit moment veranderde omstandigheden.”
De groep twijfelaars is de afgelopen vijf tot tien jaar flink toegenomen, weet Smit. “Deze ouders hebben vaak oprechte zorgen en willen het beste doen voor hun kind. Een extra gesprek met hen voeren kan helpen. Het kost veel tijd om deze groep te bereiken. Maar uiteindelijk blijft het hun keuze om wel of niet te vaccineren.”