Stichting Comité Bijzondere Hulp Zuid-Kennemerland roept op tot extra donaties. Al ruim vijftig jaar helpt de stichting mensen in armoede aan broodnodige spullen of geld.
Voorzitter Jan Drost en secretaris Madeleine Verspuij waren te gast bij Haarlem Vandaag. “We houden ons bezig met het oplossen van problemen van mensen die het minder hebben. Door middel van een gift of iets dat ze nodig hebben”, legt Drost uit. De stichting is er vooral om incidentele hulpvragen op te lossen. Voor structurele steun moeten mensen ergens anders aankloppen.
Luister hier het interview terug. Tekst gaat verder onder audiofragment
Er worden veel aanvragen gedaan in de huiselijke sfeer. “Wat het meeste voorkomt is dat iemand letterlijk geen matras heeft om op te slapen. Of geen koelkast, zodat voedsel gekoeld kan worden”, vertelt Verspuij. “Een andere veel voorkomende aanvraag is de fiets. Als je in de bijstand zit, je wilt eruit komen, je zoekt een baan en hebt niet eens een vervoermiddel om naar je werk te komen, dan is dat heel lastig.”
Voor iedereen
In principe kan iedereen een beroep doen op de stichting. “Mensen moeten financieel kunnen aantonen dat ze heel veel minder hebben op dat moment”, zegt Drost. “Meestal zijn het mensen die in de bijstand leven. Er zijn ook weleens situaties waarin mensen ondanks dat ze allebei werken toch in de financiële problemen zijn gekomen. Daar staan we ook voor open.” Er wordt wel kritisch gekeken. “Soms hebben we extra vragen en verzoeken we om extra motivatie of stukken aan te leveren.”
Donaties
De stichting leunt sterk op de vrijgevigheid van mensen uit Zuid-Kennemerland. Met de feestdagen wil de stichting een extra beroep doen op hen. Drost: “We zouden het ook fijn vinden als jongeren doneren. Het mogen ook kleine bedragen zijn.”
Vorig jaar zorgde de tegemoetkoming voor stijgende energiekosten voor veel extra donaties. Madeleine: “Toen hebben we veel giften gekregen van mensen die zeiden: ‘Wij hebben die 190 euro niet nodig’. Daar waren we ongelofelijk blij mee.”
Van begrafenis tot sportkleding
De verzoeken die gehonoreerd worden zijn uiteenlopend. “De vader van een vrouw in de bijstand overlijdt. Zij accepteert de erfenis, maar had geen idee dat de erfenis uit schulden bestaat en dat ze voor de kosten voor de uitvaart verantwoordelijk is. Dat is een typisch acuut probleem.” De stichting kon bijdragen aan de onvoorziene begrafeniskosten.
Soms zijn de aanvragen kleiner van aard, zoals die van een moeder met drie kinderen. “Die had van de gemeente een vergoeding gekregen om de kinderen te laten sporten, maar de gemeente realiseert zich niet dat er ook schoenen bij horen, een verplicht t-shirt van de club. De vrouw vroeg maar honderd euro aan. Toen ging ik rekenen. Voor drie kinderen sportschoenen en shirtjes kopen van dat bedrag? Dan zeggen we als bestuur: We maken er driehonderd van en we geven vijftig euro erbij zodat die mevrouw zelf wat leuks kan doen.”
Anoniem
De stichting onderscheidt zich door het laagdrempelige anonieme karakter, want er heerst nog veel schaamte rondom armoede. “Daarom heten wij ook stille armoede, want bij ons hoef je je nergens te registreren. Je kunt gewoon je aanvraag bij ons indienen.”
Mensen kunnen een aanvraag indienen via www.bijzonderehulp.nl of mailen naar info@bijzonderehulp.nl.