Van de ophef over de posters over vleesreclames, gaat het vanavond tijdens de raadsvergadering over een andere postercampagne waar veel om te doen is: de postercampagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor de nieuwe transgenderwet. PvdA-raadslid Renée Roodhuizen zal vanavond tijdens het vragenuurtje een beroep doen op het College om deze posters te weren in Haarlem. Maar is een dergelijke campagne wel tegen te houden? En waar ligt de grens van het recht op vrijheid van meningsuiting? Roodhuizen bespreekt het live in de studio tijdens de radio-uitzending van Haarlem Vandaag.
In grote steden als Den Haag, Utrecht, Zaandam, Gouda en Den Bosch zijn posters opgehangen uit naam van de stichting Gendertwijfel met de tekst ‘De nieuwe transgenderwet raakt iedereen!’. Volgens de stichting is het de bedoeling om met deze posters een discussie te starten over de voorgenomen wet omdat er anders, volgens de stichting, slecht doordacht beleid op kwetsbare groepen wordt losgelaten. In de steden waar ze hangen is al veel rumoer ontstaan over de posters, zo worden in Gouda en Utrecht bushokjes waar de posters hangen vernield en worden de posters worden beklad.
Kijk hieronder het radio interview terug met Renée Roodhuizen. Tekst loopt door onder video.
Sinds 2014 is het voor personen mogelijk om hun geslacht op hun geboorteakte te wijzigen, de nieuwe transgenderwet moet deze procedure vereenvoudigen. Zo is een ‘deskundigenverklaring’ straks niet meer nodig. Dit betekent dat de persoon die van geslacht wil veranderen niet langs een arts of psycholoog te hoeft om te bewijzen dat de overtuiging om van geslacht te veranderen duurzaam is. Volgens diverse zorgverleners en hulporganisaties is dat ook helemaal niet vast te stellen en maakt die verklaring inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht.
Discriminerend
Volgens Roodhuizen is deze posteractie discriminerend en is de boodschap waartoe wordt opgeroepen -om tegen de wet te stemmen- kwetsend voor (jonge) mensen die zich niet identificeren met het geslacht waarmee zij zijn geboren, zo vertelt ze tijdens de uitzending.
Haarlems straatbeeld
Roodhuizen roept daarom het Haarlemse college op om deze posters uit het Haarlems straatbeeld te weren en ze is daarin niet de enige lokale politicus die zich hiervoor uitspreekt. In de gemeenteraden van Den Haag, Tilburg en Gouda wordt door diverse partijen tegen deze posters geageerd.
“Ik heb de posters in Haarlem nog niet gezien en hoop dat ook zo te houden. Ik ben benieuwd of het College dat ook vindt”
Renée Roodhuizen, PvdA Haarlem
De vraag is nu, gaat de gemeente Haarlem zich uitspreken tegen deze posteractie en kán de gemeente een dergelijke actie wel tegenhouden? “Ik heb de posters in Haarlem nog niet gezien en hoop dat ook zo te houden. Ik ben benieuwd of het College dat ook vindt.” zegt Roodhuizen.
Goede hoop
Het raadslid heeft goede hoop: “De meeste partijen hebben het regenboog-stembusakkoord getekend en willen zich actief inzetten voor de rechten en vrijheden van deze kwetsbare gemeenschap.” Of het technisch mogelijk is een dergelijke actie tegen te houden dat is, net als met het verbod op reclame posters voor vlees uit de bioindustrie, nog maar de vraag.