“Ik werkte zelf in de fast fashion-industrie en het ging me steeds meer dwarszitten”
Reina Ovinge vertelt aan presentator Aiko Letschert wat haar heeft bewogen om een boerderij te kopen om duurzaam truien te produceren: Dus écht van wol tot trui.
Daar waar de ‘fast fashion’ industrie inzet op zo veel mogelijk en zo goedkoop mogelijke producten, zet Ovinge in op het proces zo klein mogelijk houden. “Alleen het bewerken van wol kan niet in Nederland, daarvoor gaat de wol naar Italië. Maar voor de rest doen we alles zelf hier op de boerderij.”
De schapen en geiten worden geschoren, de ruwe wol gaat naar Italië en komt als draadjes terug. Dan wordt er op de boerderij een trui van gebreid en genaaid. “Alleen daar gaat al zo’n 8 uur zitten. Stel je betaalt zo’n € 20 ,- per uur, dan kost een trui al gauw zo’n € 160,-.”
Daar steekt de goedkope(re) trui bij fast fashionketens schril bij af. “Dat komt ook omdat de medewerkers in de fabrieken in India moeten werken voor zo’n 190 dollar per maand! Dat is ver beneden het minimum wat iemand moet verdienen om rond te kunnen komen.”
Met haar boerderij wil Ovinge inzichtelijk maken wat er voor nodig is om kleding te maken. Hiermee vraagt ze aandacht voor het fast fashionprobleem. Via de website van haar Knitwit stable is het hele proces te zien.
Luister hier het hele gesprek terug.