De keuze voor een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum (AZC) in Zandvoort blijft de gemoederen bezighouden, zowel binnen als buiten de raadzaal. Terwijl de wethouder, Martijn Hendriks, druk op zoek is naar een geschikte locatie, lijkt een meerderheid van de partijen van mening te zijn dat er geen besluit kan worden genomen voordat de spreidingswet daadwerkelijk is aangenomen. Jerry Kramer, fractievoorzitter van Jong Zandvoort, is een van hen. In het radioprogramma Haarlem Vandaag deelt hij zijn standpunt en legt hij uit waarom zijn partij wil wachten.
De reden dat Kramer wil wachten met het nemen van een besluit over de AZC-locatie is omdat er volgens hem nog veel onduidelijkheid is. “Er is landelijk een discussie over de wet en over welke aantallen we gaan krijgen. Het college kwam met de mededeling dat P-Zuid nog steeds de meest geschikte locatie is. We hebben nog andere opties, maar die zijn niet in eigendom van de gemeente, dus daar vinden nog gesprekken plaats”, legt hij uit.
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
Volgens Kramer is er al een meerderheid in de gemeenteraad die liever wil wachten op de wet. “Wij als partij hebben gezegd dat we het uiterste proberen om andere gemeenten ook te bewegen om een deel van de Zandvoortse aantallen op te nemen. Dat is niet gelukt”, vertelt hij. “Daar weer allerlei voorwaarden aan waardoor het voor Zandvoort weer onaantrekkelijk werd. Er is uiteindelijk gekozen om toch te wachten op de wet.”
“Wij als partij hebben gezegd dat we het uiterste proberen om andere gemeenten ook te bewegen om een deel van de Zandvoortse aantallen op te nemen. Dat is niet gelukt”
Jerry Kramer, Jong Zandvoort
Nadat de wet is ingevoerd heeft de gemeente twee jaar om een geschikte locatie te vinden, legt Kramer uit. “Ik denk dat er voldoende tijd is zodra de wet is ingevoerd. In Heemstede zie je bijvoorbeeld dat het college een villa heeft opgekocht voor de asielzoekers. Dat zijn opties waar wij in Zandvoort nog niet eens aan hebben gedacht. Wie weet komen er in die tijd wel verschillende opties naar voren”, vertelt hij.
Narigheid
Kramer heeft liever dat een andere gemeente de asielzoekers overneemt en Zandvoort daar statushouders voor terugkrijgt. “Het is echt twee kwaden, maar bij statushouders weet je op een gegeven moment welke doelgroep het is. Het zijn in ieder geval mensen die voor langere tijd in Nederland mogen blijven”, legt hij uit. “Bij de asielzoekersgroep weet je dat totaal niet. Je ziet de narigheid die in een andere gemeente plaatsvindt en die narigheid willen we niet.”
“Als ik die verhalen hoor, dat is echt foute bingo daar in Ter Apel en in andere gemeentes. Het draagvlak onder de mensen is er gewoon niet voor die AZC’s. Het is gewoon een slappe hap daar in Den Haag omdat er gewoon niks gebeurt. Ze laten het gewoon gebeuren en het wordt nu over heel Nederland uitgespreid. Het COA zegt zelf dat ze liever grotere AZC’s willen, want dat is makkelijker te beheren. Nu gaan we dus iedere gemeente een beetje pesten”, aldus Kramer.
Centrale locatie
Het liefst wil Kramer dat alle asielzoekers opgevangen op een centrale plek. “Voor hun dagbesteding moeten ze naar Haarlem toe, dus eigenlijk slapen ze alleen in Zandvoort en kunnen ze hier hun vrije tijd besteden. Het zou in mijn ogen veel logischer zijn om alle asielzoekers in Haarlem, die toch pretendeert wat linkser te zijn, op te vangen”, vertelt hij.
“Voor hun dagbesteding moeten ze naar Haarlem toe, dus eigenlijk slapen ze alleen in Zandvoort en kunnen ze hier hun vrije tijd besteden”
Jerry Kramer, Jong Zandvoort
Het verspreiden van de asielzoekers is volgens Kramer geen goede oplossing. “Dat heeft het COA ook letterlijk gezegd tijdens een bijeenkomst in Zandvoort. In dat opzicht is het heel slecht hoe we dit in de regio oppakken”, legt hij uit. “Zandvoort heeft buiten alle afspraken om al de opvang van 120 Oekraïners tot zich genomen. Die groep heeft dadelijk ook geen plek omdat we daar willen bouwen. We zitten echt met uitdagingen die we gezamenlijk moeten oppakken. Ik denk dat je beter een grotere locatie moet vinden, in plaats van over alle gemeentes de ellende uitspreiden.”