Na een verhitte discussie vorige week in de raad van Bloemendaal lijkt er steeds meer kans op versoepeling van de regels omtrent woningsplitsing. Tot onvrede van de VVD in Bloemendaal. Sander van Rij, raadslid bij de VVD in Bloemendaal, was bij Haarlem105 te gast om te vertellen waarom zijn partij daar niet blij mee is.
“Een wijziging is wat ons betreft een stapje terug”, reageert Van Rij. Nu is het zo dat woningen in de zogeheten ‘landgoederen-zone’ niet gesplitst kunnen worden, net als in een groot deel van de villawijken. Voor de overige woningen geldt dat er een aanvraag ingediend kan worden bij het college. “Ik snap dat hoe groter het gebouw, hoe meer je ermee zou kunnen”, aldus het raadslid. “Maar op het moment dat je een huis van een landgoed gaat splitsen kun je dat niet meer ongedaan maken. Als er vier of vijf appartementen in zitten is het niet iets waarvan je later zegt: dat was geen goed idee.”
Luister hier het interview met VVD-raadslid Sander van Rij terug. Tekst gaat verder onder audiofragment
Bezwaar VVD
Met name Hart voor Bloemendaal, GroenLinks, het CDA en Zelfstandig Bloemendaal en het CDA willen woningsplitsing straks mogelijk maken bij woningen van 200 vierkante meter. “Ons bezwaar is dat wij graag het karakter van onze dorpen willen behouden”, legt Van Rij uit. “Je gaat meer woningen creëren op een klein stukje aan een straat. Dat betekent dat er meer parkeerplekken nodig zijn, meer bijgebouwen mogen komen. Het betekent dat er misschien wat bomen weg moeten. Dan ben je echt wel ingrijpend bezig met het karakter van de straat en daarmee van een heel dorp.”
Volgens de initiatiefnemers van het voorstel – Hart voor Bloemendaal, Zelfstandig Bloemendaal en GroenLinks – voor versoepeling van de regels omtrent woningsplitsing kunnen de plannen uitkomst bieden voor de woningnood. Zo stelt fractievoorzitter Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal dat er dankzij woningsplitsing zo’n 200 woningen bij kunnen komen. Maar de VVD ziet volgens Van Rij daarentegen “geen probleem dat met woningsplitsing opgelost wordt”. “Ik weet niet hoe zij op die berekening gekomen is. Als je een kapitale villa opsplitst in drie woningen, krijg je niet opeens drie betaalbare woningen.”
‘Water bij de wijn’
Er ligt nu een nieuw voorstel met een ondergrens van 300 vierkante meter als compromis. “Voor ons is het een hele stap om te zeggen: we willen het hebben over het voorstel met een ondergrens van 300 vierkante meter”, aldus het raadslid. “Het voorstel wat er nu ligt is voor ons al heel veel water bij de wijn. Ik verwacht dat er nog iets meer water bij de wijn gedaan moet worden om tot een gezamenlijk plan te komen.”
Tijdens de raadsvergadering op 26 september moeten de partijen een compromis presenteren en daar een meerderheid voor zien te behalen.
Lees ook: Uitstel besluit initiatiefvoorstel woningsplitsing, raadsleden verlaten woedend de zaal