De voorbereidende werkzaamheden voor de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp starten deze week.
Rijkswaterstaat en de aannemer richten het werkterrein in, er volgt onderzoek naar mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, kabels en leidingen worden verlegd en een aantal panden wordt gesloopt. De voorbereidingen duren tot het eind van het jaar waarna de daadwerkelijke aanleg van de nieuwe A9 bij Badhoevedorp start.
Een aantal panden dat binnen de grenzen van het tracébesluit valt, is eerder door Rijkswaterstaat aangekocht en wordt in oktober en november gesloopt. Het gaat om negen panden aan de Hoofdweg, de Sloterweg en de Schipholweg. De sloop van deze panden is noodzakelijk om het gebied van de nieuwe snelweg vrij te krijgen. Daarnaast wil Rijkswaterstaat deze inmiddels lege panden niet te lang leeg laten staan.
Om gevaarlijke situaties tijdens de werkzaamheden aan de omlegging te voorkomen, voert de aannemer een explosievenonderzoek uit in het gebied. De focus ligt hier op het gebied tussen de Sloterweg en de A4. Door middel van bodemdetectie worden mogelijk aanwezige niet-gesprongen explosieven opgespoord, die daarna door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk worden gemaakt en geruimd.
Aan de zuidzijde van de Schipholweg worden leidingen van onder meer Waternet en PWN verlegd. Deze werkzaamheden zijn begin december afgerond. Vanaf begin november worden er aan de noordzijde van de Schipholweg voorbereidingen getroffen om kabels en leidingen te verleggen. Door middel van boringen worden nieuwe leidingen aangelegd.
De A9 tussen knooppunt Raasdorp en knooppunt Badhoevedorp loopt vanaf 2018 niet meer dwars door Badhoevedorp, maar komt ten zuiden om het dorp heen te liggen. Met de omlegging zorgen Rijkswaterstaat en de regionale overheden voor een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid in Badhoevedorp en een betere doorstroming op de A9 waardoor Schiphol en de regio Amsterdam beter bereikbaar worden.