Voormalig militair en generaal buitendienst Mart de Kruif heeft gisteravond op Lyceum Sancta Maria in Haarlem een lezing gegeven aan scholieren, ouders en leraren. Ondanks zijn drukke agenda ziet De Kruif de noodzaak om deze lezingen te houden: “Educatie is één van de belangrijkste dingen die er is.”
Zo’n 250 aanmeldingen kwamen er binnen voor de lezing op het Sancta. “Waanzinnig dat zoveel ouders hun zoon of dochter mee hebben genomen”, zegt rector Claasje Quadekker. “Mart de Kruif heeft een bewonderenswaardig en persoonlijk verhaal gedeeld waardoor iedereen aan het einde met bezinning achterbleef.”
Er kwamen veel vragen over de duiding van oorlogen uit het publiek. “Scholieren vroegen bijvoorbeeld wat de oorlog in Oekraïne betekent voor Defensie, hoe we omgaan met de ambities van Poetin en hoe we niet in een derde wereldoorlog terechtkomen”, aldus Quadekker. “Aan het einde werd gevraagd wat De Kruif zelf belangrijk vindt. Het antwoord daarop was dat hij wil dat alle kinderen voedsel, een dak en onderwijs hebben. Dat maakt het verschil, zei hij.”
“Het is goed om juist met de jonge generatie in gesprek te gaan”
Mart de Kruif, generaal buitendienst
De Kruif wilde de lezing graag geven omdat hij ‘educatie één van de belangrijkste dingen’ vindt. “Als het me uitkomt maak ik tijd voor alles wat met educatie te maken heeft”, zegt hij. “Het is goed om juist met de jonge generatie te praten. Ik ga met hen in gesprek over waarom we al tachtig jaar in vrede en vrijheid leven en wat zij eraan kunnen doen om het later goed te hebben, ook voor de nieuwe generaties.”
De oud-militair vertelt tijdens de lezing over zijn eigen achtergrond en legt uit waarom hij denkt zoals hij denkt. “In het theater merk ik dat er een onderstroom van angst en onzekerheid in de maatschappij leeft. Dat we door de polarisatie en de oorlogen in andere landen op een kruispunt van wegen in de geschiedenis staan. Het is goed, en hartstikke leuk, om daarover het gesprek aan te gaan.”
Unesco-school
De lezing van De Kruif komt in aanloop naar de jaarlijkse Unesco-week die maandag 18 september start. “We zijn een Unesco-school en dat wil zeggen dat we kinderen breed en open naar de wereld laten kijken, daar staan we voor”, legt Quadekker uit. “Voor scholieren is het bijvoorbeeld lastig voor te stellen hoe het is om in oorlog te leven of wat de gevolgen zijn van de MH17-ramp. We willen hen meer wijsmaken dan hen alleen een papiertje meegeven en hopen dat het verhaal van De Kruif een diepgewortelde indruk heeft gemaakt.”