Het is inmiddels drie weken geleden dat voormalig wethouder Attiya Gamri (PvdA) haar ontslag aankondigde in de gemeente Bloemendaal naar aanleiding van een integriteitskwestie. In een openhartig gesprek met verslaggever Ruth Oei vertelt Gamri hoe zij tot deze beslissing kwam, over het verdriet en de pijn erna en over de dingen tijdens haar wethouderschap waar ze trots op is.
“Ik ben het op dit moment nog emotioneel aan het afronden”, zegt ze tijdens het gesprek. “Het is nog erg vers en ik voel de teleurstelling in mijn twee collega’s nog dagelijks. Het doet me pijn dat ze niet hebben gewacht op de uitspraak van het Openbaar Ministerie (OM), dat kan ik mentaal gewoon niet verwerken.”
Bekijk hieronder het hele interview met Attiya Gamri. Tekst loopt door onder de video.
De PvdA-fractie in Bloemendaal trok zich vorige maand terug uit de coalitie met VVD en D66 nadat burgemeester Michel Rog aangifte deed van een vermoedelijke integriteitsschending. Hierbij zou geheime informatie zijn gelekt. Naar aanleiding van deze kwestie stapte Gamri op als wethouder.
Lees ook: PvdA stapt uit coalitie in Bloemendaal na aangifte burgemeester: ‘Opnieuw een bestuurscrisis’
Het OM was van oordeel dat de gevolgen van het handelen van de gemeente niet dusdanig zijn dat strafrechtelijk moest worden ingegrepen. Dat zou disproportioneel zijn en daarom is besloten de zaak niet verder in behandeling te nemen en vroegtijdig te beëindigen.
“Het had allemaal voorkomen kunnen worden”
– Attiya Gamri, voormalig wethouder Bloemendaal
Gamri vindt dat het college meer geduld had moeten tonen. “Dan had dit allemaal voorkomen kunnen worden. Als college hadden we elkaar vast moeten houden en eerst de uitspraak van het OM af moeten wachten. Dan was dit echt onnodig geweest en had het heel anders kunnen lopen. Dat is heel erg jammer en persoonlijk voor mij heel verdrietig.”
Reactie burgemeester en wethouders
Burgemeester Michel Rog laat in een reactie aan Haarlem105 weten dat hij ‘zorgvuldig’ het integriteitsprotocol van de gemeente heeft gevolgd nadat bij hem bekend was dat er geheime informatie was gedeeld. “In het protocol is beschreven dat de burgemeester bij een vermoeden van een strafbaar feit, daarvan aangifte doet”, aldus Rog. “Ik heb mij hierbij uitvoerig, zowel intern als extern, laten adviseren. Ik ben blij voor de betrokkenen dat het OM snel tot de conclusie is gekomen en dat zij de zaak vroegtijdig hebben beëindigd.”
Wethouders Thessa van der Windt (D66) en Rob Scholte (VVD) laten in een reactie aan Haarlem105 weten dat zij achter dit integriteitsprotocol en de aanpak van Rog staan. “Tot het onverwachte vertrek van wethouder Gamri hebben we altijd collegiaal en prettig samengewerkt, wij betreuren haar vertrek.”
‘Veel waardering’
Burgemeester Rog kan naar eigen zeggen niet ingaan op de politieke gevolgen die verband houden met de kwestie. “Wel vind ik het verdrietig dat Attiya Gamri haar ontslag als wethouder heeft ingediend”, zegt hij. “Ik heb veel waardering voor wat zij voor de gemeente heeft gedaan en ik heb de afgelopen periode heel plezierig met haar samengewerkt.”
Naderhand heeft Gamri naar eigen zeggen niets van wethouders Van der Windt en Scholte gehoord. “Helemaal geen enkel bericht. Van de burgemeester heb ik wel veel steunbetuigingen gekregen, dat waardeer ik enorm.” Van der Windt en Scholte zeggen hierop in een reactie aan Haarlem105: “Wij hebben gemerkt dat mevrouw Gamri geen behoefte heeft aan contact en dat respecteren wij.” Op de vraag van Haarlem105 aan de wethouders ‘waaraan zij dan merkten dat Gamri daar geen behoefte aan zou hebben’, liet hun woordvoerder weten ‘daar geen informatie over te hebben’.
Vergevingsgezind
Als het aan Gamri ligt, komt ze na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 gewoon weer terug als wethouder in de gemeente Bloemendaal. “Eerst moeten zeker gesprekken worden gevoerd met de andere twee wethouders om er samen een punt achter te zetten. Ik ben vergevingsgezind en hoop dat we dan opnieuw kunnen beginnen.”
Lees ook: Aangifte burgemeester Bloemendaal vroegtijdig beëindigd door Openbaar Ministerie