Voormalig wethouder Attiya Gamri uit Bloemendaal spreekt zich in een interview met Haarlem105 fel uit over haar vertrek. Ze ontkent dat ze vertrouwelijke informatie heeft gelekt en stelt dat er sprake was van een misverstand. “Ze wilden van mij af omdat ik anders werkte”, aldus Gamri over haar voormalige collega-wethouders.
De directe aanleiding voor haar vertrek vorige maand was het delen van vertrouwelijke stukken over Camping Vogelenzang met externen. Volgens Gamri gebeurde dat niet door haarzelf, maar door een schaduwraadslid van de PvdA, na een miscommunicatie. “Ik dacht dat het intern gedeeld zou worden in een raadswerkgroep”, zegt ze. “Mondeling heb ik gezegd dat delen mocht, maar later bleek dat de informatie ook extern was gedeeld. Daar wist ik niets van.”
‘Bewust opgeblazen’
Gamri noemt de kwestie ‘bewust opgeblazen’ en beschuldigt collega-wethouders Thessa van der Windt en Rob Scholte van intimidatie. “Ik heb geen geheime info gedeeld, maar wethouders Thessa van der Windt en Rob Scholte wilden van mij af omdat ik anders was, anders mijn werk deed en mijn relatie met de ambtelijke organisatie goed was. Dit konden zij niet uitstaan. Ze hebben mij dagenlang geïntimideerd.” Ze vervolgt: “Ik heb Thessa op een gegeven moment weggestuurd uit mijn kantoor omdat zij mij onder druk wilde zetten.”
Hoewel ze benadrukt zelf niets gedeeld te hebben, erkent Gamri dat ze ‘zorgvuldiger had moeten zijn’, maar stelt dat dit nooit een reden voor haar ontslag had hoeven zijn. “Het ging om een oprechte vergissing van het schaduwraadslid. Er was ook van diegene uit geen kwade opzet in het spel.”
Aangifte burgemeester
Opvallend is dat burgemeester Michel Rog aanvankelijk geen aangifte wilde doen, maar daar later toch toe overging. “De burgemeester heeft het keurig gedaan en wilde aantonen dat het om niets ging”, zegt Gamri.
Een woordvoerder van Rog laat desgevraagd aan Haarlem105 weten dat de burgemeester de zaak in eerste instantie intern onderzocht, conform het integriteitsprotocol. “De feiten, inclusief de opbrengst van het onderzoek, zijn vervolgens besproken met zowel de politie als het Openbaar Ministerie. Op basis van de uitkomst van die gesprekken en in lijn met ons integriteitsprotocol is besloten om aangifte te doen, zodat over het strafrechtelijke aspect van de kwestie een onafhankelijk en objectief oordeel over zou worden gevormd.”
Lees ook: PvdA stapt uit coalitie in Bloemendaal na aangifte burgemeester: ‘Opnieuw een bestuurscrisis’
Het Openbaar Ministerie besloot uiteindelijk de aangifte niet in behandeling te nemen. Volgens Gamri wilden wethouders Thessa van der Windt en Rob Scholte ‘niet accepteren dat het om niets ging’. “Ze hebben een stok gecreëerd om mij te slaan”, zegt ze.
‘Persoonlijke tragiek’
Wethouder Thessa van der Windt herkent zich niet in de beschuldigingen van Gamri. “We hebben als college het afgelopen jaar heel prettig samengewerkt met best wel wat lastige en complexe dossiers”, reageert ze. “We hebben het afgelopen jaar allemaal meermaals tegen elkaar uitgesproken dat we zo prettig samenwerken en zo’n fijn team zijn. Ik had gehoopt dat we deze collegeperiode gezamenlijk zouden hebben afgemaakt en ik vind het heel jammer dat dat anders is gelopen.”
Ook wethouder Rob Scholte reageert op Gamri’s uitspraken aan zijn adres: “Achter alles wat er gezegd en niet gezegd is, verbergt zich een persoonlijke tragiek. Namelijk die van een wethouder die fouten maakt. Zoals wij allen”, zegt hij. “Dat Attiya dat raakt, dat snap ik heel goed. Dat haar collega’s blij zijn met haar vertrek is absoluut onjuist. Thessa en ik proberen haar werk nu op te vangen. Dat is geen pretje. Ik wens Attiya het beste. Het is verdrietig.”
Integriteitsprotocol
Binnen de gemeenteraad leeft enige twijfel over de gang van zaken. D66-raadslid Lex Oude Weernink noemt het ‘heel jammer’ dat het zo snel geëscaleerd is. “Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de aangifte niet in behandeling te nemen. Dat zegt wel iets.” Volgens hem had het veel geholpen als het oude integriteitsprotocol nog van kracht was geweest: “Dan was eerst een onafhankelijke commissie ingeschakeld. Nu is er razendsnel aangifte gedaan. Ik weet niet of de uitkomst dan anders was geweest, maar het was zorgvuldiger geweest en had recht gedaan aan alle betrokkenen.”
Oude Weernink benadrukt dat het ontbreken van een goed werkend protocol de hele raad in een lastige positie heeft gebracht. “Er had meer tijd gereserveerd moeten worden om dit goed uit te zoeken. Nu zitten we met een beschadigende situatie en dat voelt niet goed.”
Kijk terug
In een eerder interview met Haarlem105 zei Gamri al dat ze haar vertrek als wethouder als oneerlijk heeft ervaren. “Ik voel die teleurstelling nog dagelijks”, vertelde ze toen. Kijk hier het gesprek terug.