Radiopresentator Bas van der Schuit sprak tijdens de kerstuitzending van donderdag 24 december met de voorzitter van Bevrijdingspop, Bernt Schneiders. Het festival gaat hoe dan ook door en daarmee wil de voorzitter een belangrijke boodschap overbrengen, want: “Juist nu jongeren zo beperkt zijn in hun handelen, merk je hoe vervelend het is om niet in vrijheid te leven.”
Dat het een ander soort festival wordt als andere jaren, dat staat bijna wel vast. Het festival met vier podia, in de Haarlemmerhout op 5 mei trekt jaarlijks rond de 130.000 bezoekers. Volgens Schneiders is het ook het mooiste festival van Haarlem en omgeving. “Het brengt heel veel sfeer en elan aan Haarlem. Het hoort echt bij Haarlem.” De organisatie bestaat uit 300 vrijwilligers. “Niemand wordt daarvoor betaald, want iedereen wil graag die boodschap van de vrijheid overbrengen.”
Jongeren
Niet alleen zijn liefde voor de muziek deed hem besluiten om voorzitter van het evenement te worden, maar het gaat er bij Schneiders vooral om dat het een festival met een boodschap is. “Ik zou niet zomaar bij een festivalletje om het vermaak betrokken willen zijn.” Daarnaast is het evenement door een van zijn beste vrienden Ilko van der Linde opgericht. En daar zit een doel achter. “We willen vooral bij de jongeren generatie onder de aandacht brengen en blijven houden hoe belangrijk vrijheid voor ons is. Dat merken we vooral in deze tijd. Juist nu jongeren zo beperkt zijn in het handelen, merk je hoe vervelend het is om niet in vrijheid te leven. Waarbij je moet relativeren ten opzichte van 1940-1945, want het kan altijd erger. Maar nu merk je hoe erg het is om niet in vrijheid te leven.”
Hell of a job
Vorig jaar ging het festival vanwege corona niet door en dat terwijl het een jubileum jaar was waarin 75 jaar vrijheid werd gevierd. Digitaal waren er wel een aantal activiteiten. “Maar het was niet het festival wat we willen.” Dit jaar moet het volgens Schneiders hoe dan ook, in welke vorm dan ook, doorgaan. “Het is een hell of a job om nu te anticiperen op wat voor festival gaan we nou neerzetten. Dus daar hebben we het uitgebreid met het bestuur over gehad van hoe pakken we dat aan.” Dit jaar gaat de organisatie voor een festival met maximale flexibiliteit. “We hebben zo’n twee á drie scenario’s die we kunnen organiseren en die we op- of afschalen naar gelang de overheidsmaatregelen die er dan gelden.”
Scenario
De voorzitter vertelt dat ze als bestuur een aantal voorwaarden stellen aan het festival. “Het moet veilig zijn, het moet een muziekfestival zijn, het moet een boodschap uitdragen en het moet betaalbaar zijn. De staf had daarvoor een mooi idee. En samen met onze producent hebben ze gekeken naar hoe we het vlooienveld in kunnen delen in een aantal vakken. Al naar gelang de maatregelen kunnen daar een tien- of honderdtal mensen in die hun eigen faciliteiten hebben, zoals sanitair, maar ook horeca. Het is best ingewikkeld, maar het is allemaal wel schaalbaar.” In het ergste geval kunnen ze helemaal afschalen naar een klein festival met maar 30 man publiek. In dat geval zorgt de organisatie ervoor dat ze het online goed opzetten.
Tunnel
Toch zijn er ook andere creatieve inslagen waar de organisatie naar kijkt. Hiervoor werken ze samen met Inholland en dat vindt Schneiders fantastisch. “Ik vind het als oude man prachtig om te zien hoe ongelooflijk creatief jonge studenten mooie dingen weten te verzinnen en hoe ze dat uitwerken. Als dit doorgaat wordt het ook ontzettend leuk.”
De studenten kwamen met het idee van een tunnel als coronateststraat. Voordat je het festivalterrein opkomt, zou je met een sneltest, ervan uitgaande dat die beschikbaar zijn, eerst door de tunnel lopen. Terwijl je daar door heen loopt ziet de bezoeker afbeeldingen van dingen die er gebeurd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een soort tentoonstelling bevestigt presentator van der Schuit. Schneiders vindt het een top plan, alleen denkt hij niet dat het helemaal haalbaar is.
Lockdown
Alle scenario’s die er liggen zijn voor openbare events en in de openlucht. “We blijven hoe dan ook op het Vlooienveld. Het moet een buitenfestival zijn. We hebben ook nagedacht om in de cultuurgebouwen wat te doen, maar dat zit je met nog meer beperkingen.” Als er dan weer een lockdown is, waarbij iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven, dan komt er een tent op het Vlooienveld met streaming. “We hebben een grote verantwoordelijkheid als festival, dus we gaan geen dingen doen waardoor mensen in gevaar komen of gezondheidsrisico’s lopen.”
Line-up
Met het gemiste event van vorig jaar, zou het festival voor de line-up voor een kopie van vorig jaar kunnen kiezen. Maar dat wordt het niet, vertelt Schneiders. “Dat moet anders, dat kan niet anders. Grote bands kunnen niet reizen en er zijn ook financiële beperkingen. Je kunt niet meer die grote omzet maken zoals voorheen en dus zal het kleinschaliger zijn. Maar we gaan voor het mooiste festival wat we kunnen, afhankelijk van de omstandigheden die er dan gelden.”