Desinteresse over de gevolgen van overstromingen viert hoogtij in Noord-Holland. Hoewel bijna iedereen zegt te weten dat de zeespiegel stijgt, weet slechts twintig procent van de Noord-Hollanders wat ze moeten doen als hun leefomgeving overstroomt.
Dat blijkt uit onderzoek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Aanleiding voor het onderzoek waren de resultaten uit een internationaal onderzoek waaruit blijkt dat veruit de meeste Nederlanders (66 procent) zich er niet van bewust is dat Nederland onder zeeniveau ligt. We zijn er te veel aan gewend geraakt dat we in een veilig land leven, aldus de conclusies van dat onderzoek.
Veertig procent van de ondervraagde Noord-Hollanders geeft aan dat ze graag geïnformeerd worden over wat te doen bij overstromingen. Maar nog eens veertig procent heeft daar geen behoefte aan. En dat is zorgelijk, vindt het hoogheemraadschap. Vooral omdat negen op de tien Noord-Hollanders zegt bewust te zijn van de stijging van het zeewaterpeil.
Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is kennis van levensbelang. Daarom negeert de organisatie de desinteresse en gaat het deze week bij huishoudens in Edam-Volendam, Oostzaan, Purmerend, Hollands Kroon en het landelijk gebied van Amsterdam-Noord een flyer door de bus proppen.
Geheel toevallig is het moment niet, want bijna een eeuw geleden – op 15 en 16 januari 1916 – werd juist dat gebied getroffen door een watersnoodramp.