Vanwege het lange paasweekend zal voor velen de werkweek vandaag beginnen. Voor de liefhebbers van de Haarlemse nacht zal de extra vrije dag waarschijnlijk zeer welkom zijn geweest. Killian Popken van de Haarlemse nachtwacht kijkt terug op een geslaagde week van de Haarlemse nacht. “Zaterdag was het tijdens de nachtparade op alle veertien locaties gezellig druk”.
De week die in het teken van de nacht stond bracht Haarlem kunst, talkshows, workshops en natuurlijk feest. “Het was een week bedoelt voor iedereen die van de nacht gebruik maakt. Zo was er ook een apart ronde tafel gesprek voor Queer community, feesten voor jongeren en ouderen, maar ook netwerkborrels voor makers”, vertelt Killian Popken van de Nachtwacht.
Bibliotheek
Op vrijdag vierde Haarlem op een bijzondere locatie feest: de bibliotheek in het centrum van Haarlem. Tijdens de boek presentatie ‘Geen dag zonder nacht’ van Jonasz Dekkers, draaide de Haarlemse dj Liza van den Brink.
De bibliotheek had hun mooiste zaal gereserveerd voor de boekpresentatie. Het boek laat dertig bekende nachtliefhebbers vertellen over de wereldberoemde Nederlandse nachtcultuur. “De literatuur vieren is altijd een goede reden voor een feestje”, zegt Mike Warners van Bibliotheek Zuid-Kennemerland.
Volgens Warners zijn boeken en muziek een goede combinatie. “Kijk maar naar hiphop waar vanuit literatuur vaak muziek voort komt.” Daarnaast is hij van mening dat het een mooi initiatief is om literatuur, muziek en kunst met elkaar te verbinden. Onze verslaggever Gijs de Bruïne nam een kijkje op die avond:
Bijzondere locaties
Ook waren er afgelopen week twee talkshows over de nacht. Tijdens een van die avonden kwam de roep om meer evenementen op bijzondere locaties naar voren. Evenementenorganisator en lid van de Haarlemse nachtwacht Killian Popken liet toen weten dat hij vaak iets wil organiseren op een nieuwe plek, maar dat de locaties vaak problemen voorzien met de gemeente.
“In Haarlem hebben wij onder organisatoren een gezegde: ‘Wanneer je in Haarlem een evenement kan organiseren kan je het overal’”, aldus Popken. Hij maakt zich hard voor een versoepeling van de regels om op bijzondere locaties een feest te organiseren. “Om de volgende stappen te maken in de nachtcultuur is subsidie niet het belangrijkste. Wij hebben een gemeente nodig die lef heeft en jonge ondernemers een kans wilt geven”, benadrukt Popken.
Popken ziet wel vooruitgang bij de gemeente maar volgens hem gaat het vaak nog net niet goed genoeg. “Het zijn keuzes die de gemeente maakt, er wordt toch te vaak niet voor jongeren gekozen”, vertelt hij. “In de stad zijn er genoeg ondernemers die nu unieke evenementen willen neerzetten, maar geen zin hebben om lange procedures te doorlopen. Wanneer de gemeente lef toont en deze ondernemers een kans geeft kan Haarlem gaan voorlopen op de rest van Nederland.” Tijdens de talkshow kwam dit ook naar voren, maar was burgemeester Jos Wienen vooral van mening dat er in Haarlem genoeg plekken zijn.
“Zo past de Philharmonie zich nu ook aan en heet het tegenwoordig Phil, en kan er in het Patronaat heel veel”, aldus Wienen. Ook vertelde hij dat ze bezig zijn met de 24-uursvergunning en onthulde hij dat ze serieus kijken of dit op de locatie skatepark in de Waardepolder kan. “De pilot met 24 uurs vergunningen is een van goede voorbeelden waar de gemeente mee bezig”, aldus Popken.
Bevrijdingspop
Ook kwam Bernt Schneiders aan het woord tijdens de talkshow. Als voorzitter van Bevrijdingspop liet hij zich eerder uit in de media over de lastige situatie waarin het festival zich verkeerd na twee geschrapte edities door corona en alle prijsstijgingen. Toch heeft het festival niet alleen geld nodig, vertelde hij. “Het liefst proberen wij dit op een creatieve manier zelf op te lossen”, vertelt Schneider. “Nu hoop ik vooral op een mooie zonnige 5 mei zodat de baromzet ons weer rendabel maakt.”
De subsidie die Bevrijdingspop ontvangt van de gemeente is 30.000 euro, een dag organiseren kost al snel een miljoen. “Nu lossen wij aan de hand van sponsering al een deel van het gat op, toch hebben wij een behoorlijke baromzet nodig”, aldus Schneider.
Kerstmarkt
Schneiders merkt op dat de kerstmarkt drie keer zoveel subsidie krijgt. “Ik vind het prima dat mensen in de stad kerstspullen willen kopen maar waarom moet dat zo erg gesubsidieerd worden?”, vraagt hij zich af. Burgemeester Jos Wienen legt uit dat de subsidie voor de kerstmarkt uit een ander potje komt. “Ook levert de kerstmarkt alle ondernemers in de binnenstad gelijk extra omzet op, iedereen was zeer te vrede”, aldus de burgemeester.
Talkshows
Presentator van de talkshows Rick Uilenbroek kijkt terug op twee zeer geslaagde avonden. “Ik heb na de talkshows echt het gevoel dat er een opwaartse tendens gaande is voor de Haarlemse nacht”, zegt hij.
Volgens Uilenbroek speelt de Nachtwacht daarin een belangrijke rol. “Ook zie ik dat de gemeente het gesprek aangaat en voorzichtig iets meer durft. Uiteindelijk maken wij de Haarlemse nacht samen met iedereen. Ik denk dat afgelopen week iedereen weer een boost heeft gegeven om daarmee verder te gaan.”