Een meerderheid van de Bloemendaalse gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met de opvang van asielzoekers aan de Westelijke Randweg 1 en de pastorie van de Antoniuskerk in Aerdenhout. Vooral die laatste locatie zorgt al langer voor onrust, bij omwonenden maar ook binnen de raad blijven de meningen verdeeld. Wethouder Nico Heijink kijkt positief terug op de raadsvergadering. “Het was een goede vergadering met uiteindelijk een ruime meerderheid voor het voorstel van het college”, zegt Heijink tijdens Haarlem Vandaag.
De aanloop naar de meerderheid toe ging niet zonder de figuurlijke slag of stoot: vooral de landelijke en de lokale partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar in hun opvattingen. “Het grootse discussiepunt van een van de lokale partijen is de zogenaamde veiligelanders, uitgeprocedeerde, met name jongeren die her en der nogal wat onrust veroorzaken”, legt de wethouder uit. “De plaatselijke partijen willen absoluut overeenkomen dat deze jongeren niet hier in Aerdenhout gevestigd worden.”
Heijink geeft aan de visie wel te begrijpen, maar legt uit dat staatssecretaris Eric van der Burg heeft bepaald dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zulke overeenkomsten niet mag sluiten, het zogenoemde doelgroepenbeleid, waar een bepaalde groep wordt uitgesloten van een asiellocatie.
Luister hier het hele interview terug met wethouder Heijink, tekst gaat verder onder het fragment
Omwonenden van de kerk aan de Sparrenlaan in Aerdenhout vinden het geen geschikte locatie voor jonge, alleenstaande asielzoekers, de inspreekavond vorige week bevestigde dat. De wethouder begrijpt hun zorgen maar wijdt het ook aan onbekendheid hoe het COA met deze minderjarige asielzoekers omgaat. “Ze zijn minderjarig en geen Nederlander en vallen dus onder justitie en waarvoor de hele dag begeleiding en zorg is. Ze gaan naar school, er wordt gesport. Kortom, ik begrijp de angst, maar ik denk dat die ongegrond is.”
“Ik heb goede hoop dat het op tijd rondkomt, dus dat het daar ook goedkomt”
Wethouder Heijink over de opvanglocatie aan de Randweg
Het proces verloopt nu verder zonder inmenging van de gemeente. Het parochiebestuur, die de kerk heeft aangeboden als opvanglocatie aan de gemeente praat nu verder met het COA om daar verder invulling aan te geven.
Over de tweede locatie aan de Randweg zijn de eigenaren en de COA het nog niet over eens, zo vertelt Heijink. “Ik heb er vandaag nog een gesprek over gehad met beide partijen en ik heb goede hoop dat het op tijd rondkomt, dus dat het daar ook goedkomt.”
Maximaal vijf jaar
De raad heeft woensdagavond laten vastleggen dat de opvang van de asielzoekers op deze locatie voor maximaal vijf jaar is.