Met een druk op de knop van een stoplicht bij de ingang heeft wethouder Meijs het Archeologisch Museum Haarlem vanmiddag heropend. Ze zorgde letterlijk voor groen licht, zodat het publiek weer naar binnen kan. Het museum was sinds half maart dicht vanwege de coronacrisis.
De wethouder bekeek als eerste de nieuwe vaste presentatie van het Archeologisch Museum: ‘6000 jaar Haarlem’. “Het is prachtig dat dit leukste museum onder de grond, hetzij beperkt, weer open kan zijn voor het publiek”, zegt Meijs. “Het is heel fijn om weer hier te zijn. Ik vind het een fijn en klein museum.”
“Je verdrinkt bij de vitrines in de kleine spulletjes”
De wethouder begrijpt goed waarom het museum nu pas weer is opengegaan. “Het is toch ingewikkeld om het ‘coronaproof’ te doen. Maar je merkt onderin de buik direct een soort honger van: ‘gelukkig, we mogen weer dingen bekijken.’ De schatten die hier liggen zijn bijzonder. Je verdrinkt bij de vitrines in de hoeveelheid kleine spulletjes. Dingen waarvan je niet altijd direct weet waarvoor ze bedoeld waren. Ik verlies, als ik hier ben, altijd de tijd, door de fantastische verhalen van Anja van Zalingen.”
Nieuwe topvondsten
De directeur van het museum straalt van blijdschap, nu de deur weer openstaat voor het publiek. “Het is een heel feestelijk moment voor ons, ondanks de beperkende coronamaatregelen. We vertellen het verhaal van 6000 jaar Haarlem op een andere manier. We hebben een aantal nieuwe topvondsten, die we in de afgelopen tien jaar hebben opgegraven. Daar wil ik niet te veel over verklappen. Onder andere een nieuwe prehistorische vondst, die voor Haarlem én voor Nederland heel bijzonder is. Je moet gewoon komen kijken.”
In vier vitrines toont het museum Haarlemse bodemschatten uit verschillende tijdperken, van de prehistorie tot nu. Bezoekers kunnen zich bijvoorbeeld vergapen aan stenen bijlen van 6000 jaar oud, maar ook aan aardewerk uit de middeleeuwen of kruiken en glaswerk uit de zeventiende eeuw.
Het reizende vogelkooitje
Eén nieuwe bodemvondst, die nu in het museum te bewonderen is, wil Van Zalingen wel onthullen. “Dat is een vogelkooitje uit de 15e eeuw. Dat is vrij bijzonder, want vogelkooitjes werden toen vooral van hout gemaakt. Dat vergaat in de bodem, dus als zoiets 500 jaar oud is, dan vind je er meestal niets van terug. We hebben het gevonden aan de Riviervismarkt. Het kooitje gaat de hele wereld over, omdat het zo’n speciale vondst is. Maar nu is het eindelijk weer op zijn eigen plek, in Haarlem, te zien.”
Stoplicht
Het stoplicht bij de deur van het museum is ingevoerd, zodat er niet te veel mensen tegelijk in het museum aanwezig zijn, vanwege het coronavirus. De nooduitgang, aan de achterkant van het pand, dient de komende tijd ook als ‘gewone’ uitgang. Het museum aan de Grote Markt is voorlopig elke woensdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.