Op de meeste middelbare scholen in Haarlem is een laptop de norm. Uit een steekproef van Nieuwsuur blijkt dat steeds meer ouders een beroep doen op Stichting Leergeld voor de aanvraag van een laptop. Haarlem105 belt met middelbare scholen in de regio om te kijken hoe het laptoponderwijs hier geregeld is.
Volgens Nieuwsuur zijn de onderlinge verschillen tussen scholen namelijk groot. Van het soort laptop dat de school voorschrijft, hoe hoog de kosten voor ouders zijn en welke financiële steunregelingen beschikbaar zijn. “Een laptop hier is niet verplicht, maar je kunt het onderwijs wel lastiger volgen zonder laptop”, begint rector Claasje Quadekker van het Sancta Maria Lyceum in Haarlem. “De stelregel bij ons is: er is hier geen kind zonder laptop.”
Op het Kennemer Lyceum is een laptop wel verplicht. “Deze kunnen ze huren via de Rent-company of zelf aanschaffen of meenemen van thuis”, vertelt rector Bernicé van Staalduine.
Hetzelfde geldt voor het Mendelcollege, waar de school Chromebooks te koop of te huur aanbiedt. “Maar als je al een eigen laptop hebt, is dat ook goed”, aldus rector Jan-Mattijs Heinemeijer.
Laptop eisen
Heinemeijer hekelt de onderlinge verschillen in laptop-eisen op scholen: “Van een MacBook van 1000 euro tot een Chromebook van 350 euro. Als je zoiets in een keer moet aftikken ‘selecteer’ je ook ouders en leerlingen.” Bij het Mendelcollege is de eis daarom een Chromebook. “Het is het goedkoopste device.”
Bij het Sancta Maria gelden geen harde laptop-eisen. Quadekker: “Wel moeten er bepaalde programma’s op kunnen draaien. Wat voor laptop het is, maakt ons verder niet zo veel uit.” Van Staalduine deelt een uitgebreide lijst waar de laptops aan moeten voldoen op het Kennemer Lyceum, zoals 5GHz wifi, 4GB geheugen en nog eens 128 GB harde schijf.
“We attenderen mensen op alle tegemoetkomingen die vanuit Haarlem geboden worden, maar dat is vaak een drempel voor mensen.” – rector Claasje Quadekker (Sancta Maria Lyceum)
Financiële verantwoordelijkheid
Als een kind tussen wal en schip valt, is de vraag waar de financiële verantwoordelijkheid ligt. Sommige scholen kiezen er zelf voor extra laptops in te kopen en ter beschikking te stellen, zoals het Mendelcollege. “Bij een echt geldprobleem zorgen wij voor een Chromebook. Alleen als ‘iedereen’ zou aankloppen kunnen wij het niet betalen”, geeft Heinemeijer toe. Of de overheid meer moet doen durft hij niet te zeggen. “Maar zoals het nu geregeld is draagt het niet bij aan kansengelijkheid en vrije schoolkeuze.”
Van Staalduine (Kennemer Lyceum) oppert een fonds waar scholen een beroep op kunnen doen voor leerlingen die een laptop niet kunnen bekostigen. “Het zou natuurlijk nog mooier zijn als alle scholen aanvullende bekostiging krijgen om laptops voor leerlingen te organiseren; de kosten daarvan zijn echter dermate hoog dat een fonds misschien een mooie eerste stap zou zijn.”
Volgens Quadekker is het als school nu vooral een kwestie van keuzes maken. “Je krijgt als school budget en daar moet je het mee doen”, legt ze uit. “We attenderen mensen op alle tegemoetkomingen die vanuit Haarlem geboden worden, maar dat is vaak een drempel voor mensen. Daarom willen we het liever als school aanbieden.”
Bij het Kennemer Lyceum werkt het precies andersom. “Als leerlingen en ouders een laptop niet kunnen bekostigen dan verwijzen we ze in eerste instantie naar Stichting Leergeld of vergelijkbare stichtingen die gezinnen hierbij helpen”, vertelt Van Staalduine. “Als dat geen optie is dan zorgen wij ervoor dat er een laptop komt, omdat alle leerlingen recht hebben op onderwijs, ongeacht of ze daar wel of niet de middelen voor hebben. Voorlopig werkt dit goed voor onze school.”
Tegemoetkoming
Naast externe steunregelingen kent de gemeente Haarlem ook een tegemoetkoming voor schoolkosten. Die bedraagt € 400 voor kinderen in de brugklas en € 200 voor kinderen in hogere klassen.