Burgemeester Jos Wienen van Haarlem vindt het achteraf gezien jammer dat hij de eigenaren van de drie horecazaken, die hij onlangs liet sluiten, daarover niet van tevoren heeft ingelicht. Dat laat hij via zijn woordvoerder weten aan Haarlem105. Baja Beach Bar Haarlem, Club June en Kokonoches moesten vanaf 19 augustus voor twee weken dicht, omdat de zaken én de gasten de coronaregels hadden overtreden.
Wienen heeft dus geen spijt van de sluitingen; het gaat puur om het vooraf informeren van de ondernemers. Dat had anders gekund, benadrukt de gemeente.
Naam en toenaam
Koninklijke Horeca Nederland Haarlem stelde afgelopen vrijdag dat de gemeente de desbetreffende ondernemers ‘aan de schandpaal genageld’ heeft door hen in een persbericht met naam en toenaam te noemen. Maar volgens de gemeente is dit de gebruikelijke procedure. “Als we bijvoorbeeld een snackbar sluiten doen we dat ook. En bij het oprollen van een hennepplantage noemen we altijd het adres.” Er is in deze tijd nog een reden bijgekomen om de naam van de gelegenheid expliciet te vermelden. “Dat doen we om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We geven zo een signaal af aan mensen die er zijn geweest om hun gezondheid in de gaten te houden en bij klachten direct te handelen. Als je geen naam noemt, weten mensen niet dat ze de kans lopen besmet te zijn.”
“We moeten allemaal scherper zijn”
Volgens Koninklijke Horeca Nederland Haarlem zou Wienen in een brief nogmaals onderstrepen dat niet alleen de ondernemers, maar ook de gasten zich beter aan de regels moeten houden. “Dat heeft de burgemeester al een aantal keren eerder gedaan”, zegt zijn woordvoerder. “We moeten allemaal scherper zijn op de coronamaatregelen. Uiteindelijk doen we het samen.”
Noodverordening
Handhavers constateerden in het weekend voorafgaand aan de sluiting van de drie horecagelegenheden dat de gasten in de zaken niet goed geplaatst waren. Daardoor hield het overgrote deel van hen zich niet aan de anderhalve meter afstand. Veel mensen zaten niet op een vaste plek, stonden te dicht bij elkaar of waren aan het dansen. En dat terwijl in de noodverordening staat dat gasten in horecazaken momenteel niet mogen dansen, vanwege het coronavirus. “De drie zaken hadden een andere vergunning aangevraagd. Ze mochten wel open zijn, maar ze mochten geen dansvoorziening faciliteren.” Omdat dat dus wel gebeurde, besloot burgemeester Wienen de drie zaken per direct te sluiten.