Burgemeester Bernt Schneiders pleit voor het reguleren van wietteelt in zijn gemeente, Haarlem.
Dat vertelt hij in gesprek met mediapartner NH.
“Er zijn in Haarlem twee overvallen op wietplantages geweest, eentje zelfs met een dodelijke afloop. Daarbij kwam de eigenaar van de plantage om het leven, dat is uitermate triest. Het telen van wiet is verboden en als je je in die kringen begeeft, kom je al snel in de criminele sfeer, met alle risico’s van dien”, vertelt Schneiders voor de camera van NH.
Waar volgens hem de grootste winst zit, is dat de criminele sfeer verdwijnt wanneer wietteelt gereguleerd wordt. “Het wordt dan ook veel minder aantrekkelijk om dit soort rips te plegen.”
Het grootste probleem is dat de Tweede Kamer momenteel niet wil meewerken aan regulering van de teelt. “In onze gemeente zijn er regelmatig moties aangenomen om hiermee te experimenteren, maar dat mogen we niet omdat het verboden is. In de Tweede Kamer is er onlangs nog een motie aangenomen die nog eens duidelijk heeft gesteld: geen experimenten op het lokale vlak, dus de zaak zit muurvast.”
Dat betekent dat Haarlem en andere gemeenten in ieder geval tot de aankomende verkiezing in een schimmige sfeer moeten opereren. “We proberen nu op lokaal niveau aan te tonen wat de negatieve effecten van het gedoogbeleid zijn. Dan is het hopen dat er in Den Haag wat verandering gaat ontstaan, want 90 procent van de Nederlandse gemeenten vindt dat het gedoogbeleid failliet is.”