94 asielzoekers is de taakstelling voor de Gemeente Zandvoort in de spreidingswet. Met ingang van 1 februari is de wet van kracht. De opgave was aanvankelijk 65 asielzoekers, nu worden het er meer.
Wethouder Martijn Hendriks, verantwoordelijk voor Volkshuisvesting & wonen, wil er verder nog niet veel over kwijt. “De genoemde cijfers zijn indicatief en het is nu aan de provincie om met de gemeenten opvangplannen te maken. Daar hebben ze tot 1 november de tijd voor”, laat zijn woordvoering weten.
Karim El Gebaly, fractievoorzitter van GroenLinks Zandvoort, hekelde eerder de afwachtende houding van zijn gemeente. “De wethouder voelt de urgentie niet. Ik vind dit een bijzondere reactie en ik krijg de indruk dat er geen enkel plan ligt bij de gemeente. De regio is bezig met een actieplan, en wij zijn nog niet eens begonnen met het zoeken naar opvanglocaties.”
Eerder gaf Zandvoort aan geen actie te ondernemen, totdat de wet definitief is. De wethouder wilde eerst weten hoeveel asielzoekers er door Zandvoort opgevangen moeten worden. Het zijn er definitief meer dan aanvankelijk gevraagd. Het afgelopen jaar wist de gemeente Zandvoort geen vaste opvanglocatie voor de 65 asielzoekers te regelen. El Gebaly: “De enige locatie die een serieuze optie was heeft de wethouder van de lijst afgehaald, omdat hij die locatie wil gebruiken voor parkeerplaatsen.”
Hervedelen
Gemeentes zijn onder de spreidingswet nu verplicht om opvang te regelen voor asielzoekers. Het staat gemeentes wel vrij om asielzoekers onderling te herverdelen met nabije gemeentes. Volgens El Gebaly is dat geen optie voor Zandvoort. “Wij zijn uit de regiosamenwerking gestapt en je hebt voor het uitruilen de regio nodig. Dit was precies het risico. Ik kan me voorstellen dat de regio nu zegt: Zandvoort, zoek het lekker uit. De wethouder heeft zichzelf drie keer in de voet geschoten.”