In de Amsterdamse buurt in Haarlem is kinderboerderij Het Nijmanshofje een begrip. Ooit was het een levendige plek waar buurtbewoners samenkwamen om te helpen. “Vroeger kwam de hele buurt hier naartoe,” vertelt oud-vrijwilligster Aliette van Rossum. Maar tegenwoordig is er nog maar één geit over, en ook slechts één vrijwilliger: Corrie Amand. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de kinderboerderij de deuren definitief sluit.
Corrie Amand is al dertig jaar het vaste gezicht van de kinderboerderij, maar nu als enige. “Mensen helpen niet meer, maar ze hebben wel overal commentaar op,” zegt ze met een gefrustreerde blik, verwijzend naar de vele online recensies en negatieve reacties. De kinderboerderij staat er slecht voor, zowel qua onderhoud als qua dierenwelzijn. “Ik ben gestopt met het onderhouden van de huisjes, maar ik zorg nog steeds goed voor de geit.”
Amand zorgt dagelijks voor de bewoners van de kinderboerderij, naast de geit genaamd Bambi zijn er nog twee eenden en een aantal oude kippen. “Elke dag spuit ik alles schoon en geef ik ze te eten.” Twee dagen per week krijgt ze hulp, maar de andere vijf dagen doet ze het in haar eentje. Amand is ruim anderhalf uur per dag bezig.
Onze verslaggever zocht haar op:
Kinderboerderij Het Nijmanshofje begon 50 jaar geleden op een braakliggend stuk grond aan de Tweede Vooruitgangstraat in Haarlem. Wat begon met een paar geiten groeide door de inzet van buurtbewoners en donaties uit tot een volwaardige kinderboerderij met speeltoestellen. “Het was een echte Haarlemse arbeidersbuurt,” zegt Van Rossum. “Mensen dronken koffie op straat en we deden dingen samen. Er werden buurtfeesten georganiseerd, vaak hier op de boerderij.”
Maar de buurt is veranderd. “De huizen zijn nu zo duur, mensen moeten hard werken om die zeven ton te betalen. Daardoor is het hier minder gezellig geworden,” legt ze uit. De eens zo hechte gemeenschap is uit elkaar gevallen, en dat merkt de kinderboerderij.
Vandalisme
De speeltoestellen op de kinderboerderij zijn vaak het doelwit van vandalisme. “Ik herstel de schade niet meer, het heeft toch geen zin,” vertelt Amand. Ook de troep die vaak voor de ingang wordt gedumpt, laat ze liggen. “Ik bel de gemeente om het op te laten halen. Vandaag ligt er weer een oude fiets en wat tuinafval.” De verminderde betrokkenheid van de buurt en het vandalisme hebben hun tol geëist.
Duiven
Een ander probleem is de overlast van duiven. “Vroeger woonde er een duivenmelker in de buurt. Hij is vertrokken, maar de duiven blijven omdat hier nog steeds eten te vinden is,” zegt Amand. De vogels maken overal een puinhoop, vooral op de speeltoestellen, die bedekt zijn met een dikke laag vogelpoep. In het verblijf van de geit probeert Armand de poep zoveel mogelijk weg te spuiten.
Bambi
Bambi, de enige overgebleven geit op de kinderboerderij, is inmiddels zestien jaar oud. “Hij mag hier rustig sterven, pas daarna sluit ik de boerderij,” zegt Amand. Volgens haar heeft de geit een goed leven gehad. Toch uiten experts zorgen over de eenzaamheid van het dier. “Geiten horen in een groep te leven, waar ze een sociale hiërarchie hebben. Het is onnatuurlijk dat Bambi zo lang alleen is geweest,” legt een deskundige uit.