De voorzieningenrechter behandelt aanstaande dinsdag 18 augustus om 15.00 uur het verzoek van Milieudefensie Haarlem om IJsbaan Haarlem middels een voorlopige voorziening per direct te sluiten. Dat meldt de milieubeweging.
Omgevingsdienst IJmond wees afgelopen week het verzoek van Milieudefensie om met spoed handhavend op te treden en de ijsbaan te sluiten af. Volgens Milieudefensie stoot de ijsbaan, door de opening in de zomer, een te grote hoeveelheid CO2 uit: naar verluidt 20 ton per week. “Dat geeft een ernstige en tevens overbodige bijdrage aan de klimaatverstoring. Haarlem haalt toch al bij lange na zijn klimaatdoelen niet, dan moet zeker geen extra broeikasgas worden geproduceerd, als dat nergens voor nodig is. Het is niet te begrijpen dat een gemeente die pretendeert hard te werken aan klimaatneutraliteit zich zo inspant om het klimaatprobleem juist te verergeren”, zegt de milieubeweging.
“Handhaven is onredelijk”
Milieudefensie stelt ook dat de ijsbaan deze zomer helemaal niet open had mogen zijn, omdat dat in de aanvraag voor de vergunning uit 2005 staat. De Omgevingsdienst oordeelde echter dat er in de vergunning zelf niets over openingstijden staat vermeld. De vergunning is voor het hele jaar aan de ijsbaan verleend en niet alleen voor de winterperiode, aldus de dienst. En dus mag de ijsbaan ook in de zomer open blijven.
Bovendien wil de Omgevingsdienst de vergunning intrekken, zodat de ijsbaan straks officieel onder het ‘Activiteitenbesluit’ valt. In dat besluit zijn ook geen openingstijden opgenomen. Er is daarmee zicht op legalisering en daarom vindt de dienst het ‘onredelijk’ om nu nog te gaan handhaven.
“Gemeente gaat slordig met rechten van burgers om”
Volgens Milieudefensie heeft deze legalisering ook allerlei andere gevolgen. “Ook de beperkingen op de geluidproductie, het aantal evenementen, de sluitingstijden, enzovoort, zouden daarmee vervallen. Het is zeer zorgelijk dat de gemeente zo slordig met de rechten van zijn burgers omgaat.” De beweging ziet een landelijke trend, waarin burgers steeds minder invloed zouden krijgen op hun eigen leefomgeving.
Milieudefensie stelt dat burgers bij de verlening van de vergunning in 2005 veel bezwaarschriften hebben ingediend. “Die hadden voornamelijk betrekking op de verwachte geluidsoverlast. Dat heeft geleid tot garanties en voorschriften die rechtsbescherming bieden aan de bezwaarmakers. Deze rechtsbescherming mag niet zomaar afgeschaft worden, daarover gaat onder meer het verdrag van Aarhus.”
“Hoeveelheid CO2 is zeer gevaarlijk”
Milieudefensie stelt bovendien dat de vergunning niet kan worden ingetrokken, vanwege de aanwezigheid van 15.000 kilo CO2 (‘in die hoeveelheid een zeer gevaarlijke stof’) en meer dan 150 liter ammoniak. “Dat betekent dat er geen zicht is op legalisatie, zoals de gemeente beweert, en er gehandhaafd moet worden. En wel direct.”
“Haarlem is koploper op het gebied van duurzaamheid”
Wat vindt de gemeente Haarlem van de stevige kritiek van Milieudefensie op het milieu-, klimaat- en duurzaamheidsbeleid? “Onze wethouder is van GroenLinks, de groenste partij. We doen ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid. De wethouder heeft er bij de coalitie-onderhandelingen, na de verkiezingen, heel veel budget voor duurzaamheid uitgesleept. Er is veel budget, veel inzet. De stad heeft veel ambities op dit gebied en we liggen op koers. Landelijk gezien is Haarlem koploper op het gebied van duurzaamheid. We hebben het project ‘Haarlem aardgasvrij’, we hebben de binnenstad autoluw gemaakt, de Vijfhoek wordt straks autoluw, er komt een milieuzone. Is het genoeg? Nee, het is ook voor ons niet genoeg. Maar we doen met de beperkte middelen die we hebben het maximale”, aldus de woordvoerder van wethouder Robbert Berkhout tegenover Haarlem105.
“Het is niet kies als de wethouder zich hierin mengt”
Wind benadrukt dat niet de gemeente, maar de Omgevingsdienst IJmond over de vergunning van de ijsbaan gaat. “Onze wethouder wordt ook niet warm van het idee van een ijsbaan in de zomer. We gaan in gesprek met de ijsbaan over meer zonnepanelen en meer duurzame maatregelen. Maar de Omgevingsdienst gaat hierover. Het is een formeel traject. Dan is het niet kies als de wethouder zich hierin mengt, ook al heeft hij duurzaamheidswensen. We moeten een betrouwbare overheid zijn. Als het bij de Omgevingsdienst ligt, dan laat je het bij de Omgevingsdienst.”
De rechter buigt zich dus aanstaande dinsdag over deze zaak. Het is nog niet bekend of de zitting in de rechtszaal plaatsvindt of via internet, aldus Milieudefensie.