De meeste leerlingen van het Mendelcollege hebben geen weerstand tegen het dragen van een mondkapje. Dat zegt Miriam van Tol, de conrector van de middelbare school, tegen Haarlem105.
“Leerlingen gaan er heel serieus mee om”, aldus Van Tol. “Ze zijn al op school geweest, onder andere om kennis te maken met hun nieuwe mentor. 98 procent van de leerlingen heeft nu al een mondkapje om. Het hoort er bijna al bij. Misschien zijn ze er al wat aan gewend, door vakanties in Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld, waar ze ook mondkapjes moesten dragen.”
“Het gaat om de leswisselingen”
Het Mendelcollege besloot gisteren, na overleg met ouders, leerlingen en docenten, dat scholieren en docenten vanaf morgen binnen de school een mondkapje moeten dragen. Alleen in het klaslokaal mag het kapje af. Maar is dat niet juist een plek waar docenten en leerlingen dichter bij elkaar komen en ze elkaar mogelijk eerder kunnen besmetten? “In de lokalen zelf moeten de docent en leerlingen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Technische onderwijsassistenten hebben bij practica wel spatmaskers op. Het gaat ons juist om de leswisselingen. Dan verplaatsen grote groepen zich door de school. We hebben een oud gebouw, met hier en daar smalle gangen. De mondkapjes moeten dan zorgen voor een algemeen gevoel van veiligheid.”
“Baat het niet, dan schaadt het niet”
Onderzoekers zijn het echter niet met elkaar eens over de vraag of een niet-medisch mondkapje de verspreiding van het virus kan tegengaan. “Wij zijn ook geen artsen”, zegt Van Tol. “Wij willen zo goed mogelijk voor de veiligheid van leerlingen, ouders en docenten zorgen. We weten niet of het werkt, maar het is ook niet aangetoond dat het niet werkt. In het OV moet het ook. Baat het niet, dan schaadt het niet.”
Zo lang mogelijk open
Belangrijk is dat het dragen van de kapjes het bewustzijn van de scholieren vergroot. Het herinnert de jongeren eraan dat ze afstand moeten houden van docenten. Onderling hoeven ze dat niet te doen. Het uiteindelijke doel is voorkomen dat de school dicht moet door een corona-uitbraak. “Wij hopen de school zo lang mogelijk open te houden. We willen de leerlingen zo lang mogelijk op school ontvangen, het hele jaar door. We houden dus de regels aan over hygiëne, afstand, thuis blijven bij klachten. Het mondkapje komt daar nu bij. Het is voor niemand goed als we de school moeten sluiten. De leerlingen willen zelf ook graag weer naar school. Ze zijn bereid om het mondkapje te dragen.”
Ouders
Wat vinden de ouders van de maatregel? “Die zijn ook heel positief, heel begripvol. Met de ouders in de Medezeggenschapsraad is overleg gevoerd. Het wordt niet als iets groots gezien.”
De lessen op het Mendelcollege beginnen morgen weer. Vanaf dan is het mondkapje dus verplicht. Behalve in klaslokalen mag het kapje ook buiten af, op het schoolplein en in de binnentuin. Hoe lang de mondkapjesplicht op de school geldt, is nu nog niet te zeggen, aldus de conrector.