Koning Willem-Alexander heeft vanmorgen in Sociëteit Vereeniging Haarlem een bezoek gebracht aan de Stichting Bedrijf en Haarlem. Met het project ‘Time2Shine’ won de stichting dit jaar een Appeltje van Oranje, een prijs van het Oranjefonds voor succesvolle sociale initiatieven.
Het doel van Time2Shine is om, met behulp van mentoren uit het bedrijfsleven, jongeren bij de samenleving te betrekken en betrokken te houden. De koning sprak met initiatiefnemers en betrokken personen over het ontstaan van het project, de ontwikkeling ervan en de ambities. De directeur van de stichting, Marijke Aukema, ontving de koning. “Het was heel bijzonder. Dat iemand dan zo relaxed en zo toegankelijk is. Het was heel plezierig.”
“De koning vond het bijzonder dat de koppels zo lang bij elkaar blijven”
De ochtend begon met een sessie waarbij de koning met de burgemeester, de gemeente en bedrijven rond de tafel zat. Daarna ging hij met vier koppels van het project, elk bestaande uit een jongere en zijn of haar mentor, tien minuten speeddaten. Volgens Aukema vond de koning vooral de link met het bedrijfsleven heel interessant. “En hij vond het bijzonder dat de koppels zo lang bij elkaar blijven; dat kan jaren duren.”
Gunfactor
De jongeren en mentoren vertelden over hun trajecten en resultaten. “Het waren verschillende verhalen, want elk koppel is uniek.” Alle jongeren hebben een bepaalde kwetsbaarheid, aldus de stichting, waarvoor zij in hun dagelijks leven geen ondersteuning hebben. Aukema: “Dat zijn jongeren die in aanraking met justitie zijn geweest, zonder dak boven het hoofd, die geen schoolkeuze kunnen maken of om wat voor reden dan ook geen ondersteuning vanuit huis ontvangen. Zij hebben de gunfactor nodig om aan een stage of aan werk te komen en een mentor helpt daarbij.” De mentoren vormen op deze manier voor hen een belangrijke basis. Zij kunnen bijvoorbeeld ook hulp bieden op het gebied van financieel beheer, huisvesting en wonen, gezondheid of sociale contacten.
De Appeltjes van Oranje zijn prijzen waarmee het Oranjefonds jaarlijks sociale initiatieven beloont die op een succesvolle manier groepen mensen met elkaar verbinden. Het doel is dat mensen weer kunnen meedoen in de samenleving. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het fonds.