Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zegt geschokt te zijn door songteksten van de nieuwe stadsdichter van Haarlem, Darryl Danchelo Osenga, uit 2012. Het centrum spreekt van een ‘stuitende bagatellisering van de Holocaust’ door Osenga, die ook optreedt als rapper onder de artiestennaam Insayno.
Op het literair weblog Tzum staat de tekst van ‘Zwarte bladzijde’, een rap van Osenga over slavernij. Hierin vergelijkt hij het slavernijverleden met de Holocaust:
“De Holocaust is slechts een cover up voor domme schapen
Ik zie je denken: gast dit kan je niet doen
8 miljoen joden? Ik praat hier over 18 miljoen slaven
De behandeling van de concentratiekampen
is slechts een lachertje vergeleken (met) onze slavenhandel.”
Het CIDI schrijft, naar aanleiding van deze songtekst: “Menselijk leed vergelijken is hoe dan ook zinloos en onnodig. De opgevoerde vergelijking is bovendien geschiedkundig erg zwak, haatdragend en doet tekort aan iedere respectvolle herinnering aan menselijk leed.”
“Jouw tekst is een stadsdichter onwaardig”
Ook op sociale media krijgt de nieuwe stadsdichter veel kritiek. Zo schrijft presentatrice Barbara Barend op Twitter:
“Jouw tekst uit een rap in 2012 is kwetsend en totaal onnodig om je punt te maken, een Haarlems stadsdichter onwaardig.”
Schrijver Nausicaa Marbe twittert:
“Insayno gooit account dicht: een beerput vol gruweluitspraken over Joden, de Holocaust, vol verheerlijking van plundering en geweld (school shootings). Goedgekeurd door de Gemeente Haarlem die haar huiswerk zegt te hebben gedaan. Stad steunt dus bovengenoemde uitspraken.”
“Anne Frank had best een luxe leven”
Marbe doelt op tweets van Osenga, waarin hij onder andere het volgende schrijft:
“Anne Frank had het nog best luxe vergeleken met duizenden andere joden. Zij woonde in het centrum van Amsterdam. Dat kan ik niet betalen.” (8 november 2011)
“Ik begin studenten die hun school neermaaien met een AK47 steeds beter te begrijpen.” (17 september 2012)
“Mijn intentie was om een discussie te openen”
Osenga zegt tegenover mediapartner NH, in een reactie op de ontstane commotie rond de rap, dat het nooit zijn bedoeling is geweest om iemand te kwetsen. “Mijn intentie was om een discussie te openen dat het ene wordt belicht op school en het andere niet. Ik heb op mijn school nooit slavernijgeschiedenis gehad en de Tweede Wereldoorlog werd breed uitgemeten.” De aanstaande stadsdichter zou het nu heel anders aanpakken, stelt hij. “Nu, acht jaar later, zou ik het hele nummer anders geschreven hebben. Ik zou het op een hele andere manier omschreven hebben.”
“Het is nooit mijn intentie geweest iemand te pijnigen”
Osenga vindt wel dat een kunstenaar dingen bespreekbaar moet maken. “En je zoekt daarbij ook de grenzen op van wat je wel en wat je niet kunt zeggen. Maar het is nooit mijn intentie geweest om iemand te pijnigen.”
Opruiing in de Haagse Schilderswijk
Nu de vergelijking van Osenga van het slavernijverleden met de Holocaust zoveel stof doet opwaaien, brengen sommige mensen in herinnering dat de dichter/rapper in 2016 veroordeeld werd voor opruiing bij rellen in de Haagse Schilderswijk. De rechter veroordeelde hem destijds tot 120 dagen cel (waarvan 95 voorwaardelijk) en een werkstraf van 240 uur.
Osenga geeft in een reactie aan dat mensen zich meer zouden mogen focussen op zijn persoonlijke groei. “Je kan het ook omdraaien: ‘hij komt van hier en wat goed dat hij dit nu doet’, in plaats van ‘oh, hij heeft dit gedaan in zijn verleden.’ Ik ben daarvoor gestraft. Afgesloten hoofdstuk.”
“De gemeente heeft alsnog voor mij gekozen”
De nieuwe stadsdichter zegt zijn activistische verleden met de burgemeester en wethouders van Haarlem te hebben besproken. “Alsnog is de keuze voor mij geweest.” Hij vindt zichzelf ook nog steeds geschikt voor de functie, omdat hij als mens veel zou hebben geleerd.