Verschillende horecagelegenheden in Haarlem en omgeving hebben een mondkapjesplicht ingesteld voor het personeel. Dat vertelt Niels Weijers, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland Haarlem en eigenaar van Café De Vijfhoek, aan Haarlem105.
Naast het bedienend personeel van De Vijfhoek gaat het onder andere om medewerkers van Espressobar Mogador, Coffee Bar Mica, Café De Hut, Eetcafé Coster 52, Bar Boef, Roast Chicken Bar, Fishbar Monk en Parnassia aan Zee. “De regering heeft mondkapjes nog niet verplicht gesteld, maar heel veel zaken hebben ze klaar liggen en kunnen er, bij verplichting, gelijk mee aan de slag”, zegt Weijers. “Horecaondernemers doen er alles aan om open te blijven. Een tweede lockdown is echt niet te doen.”
Het goede voorbeeld
Wat vinden de bedieningsmedewerkers van de maatregel? “Zij reageren goed op de mondkapjes. We krijgen ook complimenten van gasten dat we er zo mee bezig zijn. Vooral ouderen vinden het prettig. We geven hiermee het goede voorbeeld: sommige gasten zetten hun kapje nu ook al op als ze binnenkomen.”
De meningen van de medewerkers van Eetcafé Coster 52 zijn verdeeld. “De ene helft vindt het super goed, de andere helft niet. Maar je kunt beter te veel doen dan te weinig”, aldus de eigenaar. De bediening draagt stoffen mondkapjes. “Het publiek reageert er vrij positief op. We hebben mondkapjes bij onze ingang liggen. De keuze om wel of geen mondkapje te dragen laten we aan de mensen zelf. Maar we adviseren wel, als mensen in onze zaak gaan lopen, om dan een kapje om te doen.”
“Het is even wennen, voor zowel de gasten als ons zelf”, reageert de eigenaar van Bar Boef. “Het is een heel bijzondere gewaarwording. We gebruiken nu niet-medische mondkapjes. Vanaf dit weekend gaan we ‘gastvrije horecamondkapjes’ dragen. Dat zijn transparante kapjes, zodat je de gezichten van de medewerkers kunt zien. We geven er ook het signaal mee af dat mensen bij ons veilig kunnen eten.” Ook hier zijn de mondkapjes voor gasten niet verplicht. “Dat is de verantwoordelijkheid van de gasten zelf.”
Rampzalig
Sinds afgelopen dinsdagavond moeten Nederlandse horecagelegenheden om uiterlijk 22.00 uur sluiten. Vanaf 21.00 uur mogen er geen nieuwe gasten meer naar binnen en moet de muziek uit. Hoe denken de eigenaren over deze coronamaatregelen? “Dat we eerder dicht moeten is rampzalig”, zegt Niels Weijers. “Ik denk dat we de komende periode nog maar maximaal 30 procent van de normale omzet draaien.”
“Het is roeien met luciferhoutjes”
Ook de twee andere horecazaken lijden grote verliezen. Coster 52 ziet ongeveer de helft van de normale omzet in rook opgaan. Bar Boef draait op dit moment 35 tot 40 procent van de gangbare omzet. “Het is een ramp”, verzucht de eigenaar. “We zijn goed teruggezakt in de omzet. Godzijdank hebben wij eten in onze zaak, maar het is roeien met luciferhoutjes.” Hij zegt er geen begrip voor te hebben dat de muziek eerder uit moet. “Dat is echt horeca pesten. Mensen zitten verdwaasd om zich heen te kijken. Dat laatste uurtje is verschrikkelijk.”
“Je draait meer uren in je zaak voor minder omzet”
De eigenaar van Coster 52 noemt de vroege sluitingstijd ‘een drama’. “Je draait meer uren in je zaak voor minder omzet.” Desondanks proberen de horecaondernemers er het beste van te maken, onder meer door overdag nieuwe dingen uit te proberen. “Iedereen past zijn concept aan. Wij hebben nu een pilot, waarbij studenten, die wij kennen, bij ons komen studeren, omdat ze dat op minder plekken kunnen doen. Het is nog niet voor het grote publiek. Binnenkort kijken we of we hiermee verder gaan.”
Verliezen opvangen
De Vijfhoek richt zich nu op speciale tosti’s. “Door een lunch te draaien gebeurt er nog iets in het café”, aldus Weijers. “Thuiswerkers gaan even de deur uit voor een tosti.” Ook collega-ondernemers proberen, op andere manieren, de verliezen enigszins op te vangen. “Stiels doet daghappen, samen met Bruxelles. Du Théâtre verkoopt pizza’s. Brick geeft het dessert mee naar huis, als mensen het niet binnen de tijd redden.”
De eigenaar van Bar Boef verzorgt nu ook lunches, maar alleen in het weekend. “Op dinsdag, woensdag en donderdag is het hier zo rustig dat je een kogel kunt afschieten. Maar je laat je kop niet hangen; je laat je creativiteit zien. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het is jammer dat de horeca onevenredig hard wordt geraakt, maar we blijven roeien.”