Hannie Schaft Lezing
In de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem vond gisteren de herdenking en viering van het leven van Hannie Schaft plaats. In het bijzijn van burgemeester Jos Wienen van Haarlem, burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal en leden van de familie Schaft ging vicepremier en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Kasja Ollongren in de Hannie Schaftlezing in op het belang van vrijheid en inclusiviteit.
Verzetstrijder
Hannie Schaft was tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder in Haarlem. Als jonge rechtenstudente in Amsterdam kwam zij op voor haar Joodse vriendinnen, die steeds meer beperkingen kregen opgelegd door het regime van de Nazi’s. Wat begon met het stelen van persoonsbewijzen om die te vervalsen, groeide uit tot het liquideren van “rotte appels”, toen Hannie zich aansloot bij een verzetsgroep. Daar leerde zij de zussen Truus en Freddie Oversteegen kennen met wie zij ging samenwerken.
Fotoalbum met jeugdfoto’s
Directeur Lieuwe Zoodsma meldde gisteren aan Haarlem105 dat er een fotoalbum met foto’s uit Hannie Schafts jeugd is opgedoken in het Noord-Hollands Archief. Dit beeldmateriaal over haar kinderjaren ontbrak tot nu toe. Het album werd 75 jaar na haar dood door Ineke Henkes (een achternicht uit Zeeland) geschonken aan het archief.
Het fotodocument is in meerdere opzichten bijzonder en biedt een nieuw inzicht in het jonge leven van de verzetsstrijder. Op de foto’s is te zien hoe Hannie, geboren als Jannetje Johanna Schaft, roepnaam Jopie, opgroeit vanaf vlak na haar geboorte in 1920 tot in de jaren dertig. Dit was ver voordat zij toetrad tot en deelnam aan het georganiseerd verzet tijdens de Duitse bezetting. Bijzonder waardevol is dat een aantal foto’s zijn voorzien van dateringen en aantekeningen
Een van de belangrijkste aspecten van het fotoalbum is dat Hannie vooral te zien is in gezinsverband met haar ouders Pieter Schaft, leraar op de Rijkskweekschool en Aafje Talea Vrijer en met haar oudere zusje Annie. De moeder heeft kiekjes in het album geplakt van de familie in Haarlem bij het spelen thuis, bij een uitje aan zee in Zandvoort, bij familie in Den Haag, met grootouders, ooms en tantes. Het album stopt abrupt na het overlijden van Hannies oudere zus Annie (12 jaar) in 1926. Hannie is dan 7 jaar. Op de laatste bladzijde zijn foto’s van de herbegrafenis op de Erebegraafplaats te Overveen ingeplakt. Deze zijn later door de achternicht van Hannie Schaft toegevoegd. Zij bracht het album destijds naar het Noord-Hollands Archief. In het jaar 2000 trof zij het album aan bij het leeghalen van het huis van een overleden oom. Het album is digitaal beschikbaar op de website van het Noord-Hollands Archief.
Kijktip
In het programma “100 jaar Hannie Schaft” op NPO2 was gisteren te zien dat de dochter van Truus Menger-Oversteegen zich haar moeder, tante en Hannie Schaft herinnert als onverbreekbaar drietal tijdens het verzet. In het Kenaupark staat Menger bij het standbeeld van Hannie Schaft, het werk van Truus Menger, stil bij de gedachte aan haar te korte leven. Schaft was een van de eerste vrouwen die opkwam voor gelijkheid en vrijheid. Een thema dat in deze tijd nog altijd actueel is. Hannie Schaft is hèt symbool van het Nederlandse verzet.
Bij NH Live kan de Hannie Schaft Lezing tijdens de herdenking en viering van Hannie Schaft teruggekeken worden.