Ze zijn voldoende hersteld en hebben inmiddels genoeg spierkracht om hun vrijheid tegemoet te vliegen. Ruim 60 jonge meeuwen zijn donderdag op het strand van IJmuiden losgelaten door medewerkers van het Haarlemse Vogelhospitaal. Het is een jaarlijkse traditie, met een lach en een kleine traan.
De pluizige jonkies zijn de afgelopen maanden bij het Vogelhospitaal binnengebracht, omdat ze wat mankeerden. “Ze zijn bijvoorbeeld bij mensen in de tuin naar beneden gevallen of ergens midden op een gevaarlijke straat beland. Het zijn in feite weesjes geworden, maar gelukkig zijn ze nu met heel veel, dus ze hebben steun aan elkaar. We kiezen deze plek altijd uit omdat er volwassen meeuwen in de buurt zijn. Ze kunnen dan afkijken waar ze bijvoorbeeld het eten vandaan kunnen halen”, vertelt Wiebe Boomsma, één van de beheerders van het Vogelhospitaal.
De meeuwen hebben een half uurtje in de achterbak van een dierenambulance gezeten tussen Haarlem en IJmuiden. Als de klep eenmaal opengaat, blijkt dat de jonkies het wel erg spannend vinden om eruit te komen.
De vrijwilligers van het Vogelhospitaal vinden het een mooi moment dat ‘hun jonkies’ nu alle vrijheid hebben. “Geweldig. Hier horen ze ook thuis”, aldus Lydia. Haar collega Sandra is er ook een beetje emotioneel onder. “Ik ben heel blij, maar ook een beetje bezorgd. Zoals je ziet, vliegen ze niet allemaal meteen weg. Ik hoop maar dat ze bijvoorbeeld snel voedsel kunnen vinden. Het zal wel goedkomen.”
Overlast van meeuwen
Toch zullen sommige mensen wat andere gevoelens hebben bij het loslaten van de meeuwen. Er wordt namelijk toch ook wel wat overlast van ze ervaren. Wiebe Boomsma haalt daar zijn schouders bij op. “Dan moet je denk ik toch maar in het oosten van het land gaan wonen, want meeuwen horen bij de kust. Ze willen het liefst in de natuur broeden op de grond, maar dat kan hier niet meer. Alles is recreatiegebied geworden en er zijn te veel vossen en andere predatoren die het op hun eieren hebben voorzien. Dus dán gaan ze hoog en droog op een gebouw zitten broeden. Kortom, als we hier meer veilige plekken zouden creëren waar ze rustig kunnen broeden, dan zal de overlast ook een stuk minder worden.”