De thermometer kwam afgelopen zomer nauwelijks boven de 25 graden uit en dat zien de reddingsbrigades van Bloemendaal aan Zee en Zandvoort duidelijk terug in hun hulpverleningscijfers. Was het in 2020 ontzettend druk, is het dit jaar relatief rustig gebleven. “Dat is natuurlijk goed nieuws, maar ook een beetje saai voor ons”, zegt Ruud Cloeck, voorzitter van de Bloemendaalse reddingsbrigade, lachend.
In totaal moest de reddingsbrigade van Bloemendaal aan Zee dit jaar ruim 200 keer uitrukken. In 2020 was dat zo’n 370 keer. In Zandvoort was dat dit jaar 400 keer het geval, ten opzichte van 735 keer over heel 2020.
‘Eén reanimatie, geen gevaarlijke muien’
“Het ergste wat er deze zomer is gebeurd, is een reanimatie bij een strandpaviljoen. En gelukkig is dat goed afgelopen”, vertelt Cloeck. Deze zomer zijn ze vooral preventief bezig geweest, dus bijvoorbeeld met het in de gaten houden en waarschuwen van zwemmers die te ver de zee ingingen. “Vorig jaar hadden we enkele gevaarlijke muien, omdat de wind een aantal dagen vanuit dezelfde hoek kwam. Dan worden de muien steeds dieper en gevaarlijker. Dat is deze zomer nauwelijks het geval geweest.”
Wat opvalt in de cijfers van de Bloemendaalse reddingsbrigade is dat er relatief vaak uitgerukt moest worden voor vaartuigen op zee. “Dan gaat het vooral over jetski’s. Die zien we steeds meer voor de kust. Ze moeten officieel 300 meter van de kust blijven, maar sommigen doen dat niet. Dan gaan we erop af om ze te vertellen dat ze dat wel moeten doen of dat ze naar een andere plek moeten gaan.”
Meer watersporters
Ook in Zandvoort heeft de reddingsbrigade vooral veel uren in preventie gestoken, laat woordvoerder Ernst Brokmeier weten. Ten opzichte van vorig jaar is daar één opvallende stijging in de cijfers te zien en dat heeft met hulpverlening aan surfers te maken. “Dat heeft twee oorzaken. Aan de ene kant groeit het aantal watersporters, dus krijg je ook meer meldingen”, legt Brokmeier uit.
“Ten tweede zijn er zijn tegenwoordig meer ‘foilers’ op de zee. Die kunnen al surfen als er een klein beetje wind staat en als de wind dan plotseling wegvalt, moeten ze een heel stuk terugzwemmen. Dan halen wij ze regelmatig op.” Bij foilen hebben de surfboards een extra lange vin en kan je ook bij weinig wind hard surfen.
Dubbel gevoel
Beide reddingsbrigades waren ook volop aanwezig tijdens de Formule 1 in Zandvoort in september, maar van echte hulpverlening hoefde het niet te komen. “Op een paar pleisters na dan”, zegt Brokmeier lachend. “We zitten met onze noordelijke post dicht bij de ingang van het circuit, dus we hadden die dagen eerder een soort verkapte VVV-functie.” Drie dagen na de race werd het wel boven de 25 graden en had de Zandvoortse reddingsbrigade één van de drukste dagen van het jaar.
Ook Cloeck blikt tevreden terug op de Formule 1. “Alle complimenten voor de organisatie. Al die fietsers die vanaf de Zeeweg richting ons pand reden; het was een prachtig gezicht.” Het is natuurlijk goed nieuws dat er zo weinig hulpverleningsacties nodig waren, maar voor Cloeck voelt het toch ook een beetje dubbel. “Een brandweerman wil toch ook graag een vuurtje blussen?”