De nieuwbouwplannen van de gemeente in het gebied moeten de woningnood in de stad verminderen. In totaal komen er 243 woningen aan de Schipholweg en de J. J. Hamelinkstraat. Dit zijn zowel sociale huurwoningen als huizen in de vrije sector. “Dus er komen meer dan 160 woningen in de betaalbare sector bij in Haarlem”, zegt projectontwikkelaar Maaike Uttien die aan de realisatie van de plannen meewerkt.
Weerstand
Lia Geurts van Bewonersplatform Slachthuisbuurt woont in een straat achter het nieuwbouwproject en is niet blij met de plannen van de gemeente. Samen met haar buurvrouw Rita Leeflang heeft ze namens de bewoners al meerdere zienswijzen ingediend. “En daar reageert de gemeente of niet of schandalig op”, zegt ze. “Ze doen alsof we bij het project betrokken worden, maar in feite zijn de beslissingen allang genomen.”
Buurtbewoners maken zich vooral zorgen over het hoge gebouw. “Dat wordt wel tegen de tachtig meter hoog”, zegt Geurts. “Dat past helemaal niet in deze buurt, het verschil is te groot. Bovendien krijgen we dan veel overlast. Onze privacy is weg want ze kijken straks allemaal onze tuin in. En het zorgt voor veel meer schaduw. Het wordt veel te dicht op de bestaande huizen gebouwd.”
Tekst loopt door onder de video.
Volgens de gemeente zijn de richtlijnen voor hoogbouw in de stad vastgelegd in de hoogbouwvisie in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE). “En de hoogste toren in het plan voldoet aan die eisen”, aldus een woordvoerder. “Er zijn veel bijeenkomsten geweest rondom dit project waarbij we de buurtbewoners wel degelijk hebben betrokken. We hebben begrip voor de zorgen die in de buurt zijn ontstaan, maar er zijn meer belangen waar we rekening mee moeten houden.”
“Ze nemen de identiteit van de wijk weg”
Naast de hoge torens aan de Schipholweg komt een kleiner appartementencomplex van hout. En er komen lokale voorzieningen als kantoren, woonwerkwoningen en een restaurant met een terras. “Maar wij zitten helemaal niet op winkeltjes te wachten”, zegt Geurts. “Dat hebben we allemaal in de buurt. We zijn niet tegen nieuwbouw, maar waarom moet het zo ontzettend hoog? Ze nemen de identiteit van de wijk weg.”
Schakel tussen de stad en Schalkwijk
In het gebied realiseert de gemeente nog twee grote nieuwbouwprojecten: Spaarnepoort en Schonenvaert. De drie plannen samen moeten volgens de gemeente zorgen voor een omgeving waarin wonen, werken en verblijven centraal staan. Een nieuw groot ov-knooppunt is onderdeel van dit plan.
Volgens architect Haakon Brouwer, die bij het project betrokken is, is het ‘een schakel tussen het centrum van de stad en Schalkwijk’ “De gemeente wil langs de Schipholweg een nieuw stedelijk gebied maken in plaats van de doorstroomlocatie die het nu is. De brede weg wordt smaller, er komt meer groen en er komen meer oversteekpunten voor voetgangers en fietsers.”