Het zal in de kerstvakantie ontzettend rustig zijn in de Haarlemse hotels. Na de persconferentie van afgelopen zaterdag worden reserveringen massaal geannuleerd. “Als mensen niet kunnen shoppen en uit eten kunnen gaan in de stad, dan komen ze niet”, aldus één van de hotelmanagers.
“Het is een uitdaging om de moed erin te houden. Vanaf zaterdag, na de persconferentie, staat de telefoon bij iedereen roodgloeiend met gasten die willen annuleren”, aldus Claudia van den Berg, voorzitter van het Haarlemse hoteloverleg. “Toen de restaurants om vijf uur moesten sluiten, kregen de hotels al meer annuleringen te verwerken. Dat is nu alleen maar erger geworden. De bezetting is nu gemiddeld tien tot twintig procent in december. ”
Tijd nuttig besteden
Van den Berg is zelf eigenaar van boutiquehotel Staats in de Ripperdastraat. Over het gehele jaar heeft ze, ondanks een redelijke zomer, niet eens de helft van haar normale bezettingsgraad gehaald. “We hebben 21 kamers en er waren er vannacht slechts 3 bezet. Het is vervelend en troosteloos, maar we doen ons uiterste best om de mensen die wél komen het heel erg naar de zin te maken.”
Met haar kleine hechte team probeert ze de vrijgekomen tijd zo nuttig mogelijk te besteden. “Er wordt heel grondig schoongemaakt, doen onderhoud en proberen nieuwe arrangementen te bedenken voor komend jaar. Bovendien gaat het werk bij de receptie gewoon door, want de telefoon blijft gaan en onze gasten hebben ook meer vragen dan normaal.”
Ook bij de grote hotels in de stad is het aantal reserveringen aanzienlijk gedaald. “Het is leeg en stil. Dramatisch, de bezetting is verdampt”, aldus Niels Piscaer van het Van der Valk Hotel Haarlem. De annuleringen treffen ook de inkomsten uit het restaurant. “Geen vergaderingen, geen kerstbrunch, geen eindejaarsborrels.” Het enige voordeel van rust in het hotel, is dat ook zijn personeel wat meer rust kan pakken na een drukke zomer. “Maar we houden er altijd van om te knallen, dus we worden hier best ongelukkig van.”
“Het is verschrikkelijk, heel erg”, aldus Marit Allan van het Ambassador City Centre Hotel. “We hebben 105 kamers en daar zijn er volgende week maar zo’n 5 tot 10 van bezet.” De annuleringen komen uit binnen- en buitenland. “Bijvoorbeeld van buitenlandse gasten die kerst wilden komen vieren met hun familie hier. Ze komen niet of blijven korter.”
Het Stay Okay Hostel Haarlem sluit tot en met de kerst de deuren vanwege de lage bezettingsgraad. Tussen kerst en oud en nieuw staan er nog wel een paar boekingen.
Huisjes wel goed bezet
In Zandvoort zijn de reacties achter de hotelrecepties niet veel positiever. “Er zijn, op een totaal van 60, maar een paar kamers bezet de komende dagen, áls we geluk hebben”, aldus René van Wielink van het Palace Hotel. “Ik was onlangs in België en daar is wel alles nog open. Mensen eten, winkelen en logeren overal, het zit overal vol. We sturen ze op deze manier allemaal die kant op, dat voelt wel een beetje scheef.”
Even verderop, op vakantiepark Center Parcs, maken ze zich minder grote zorgen. Bijna alle faciliteiten, waaronder het zwembad, zijn gesloten. Toch laat een woordvoerder weten dat de paar honderd huisjes zo goed als allemaal wel verhuurd zullen worden de komende weken. “We hebben iedereen een mail gestuurd met een compensatievoorstel voor het missen van de faciliteiten. En dan merk je toch dat mensen graag hun vakantie hier willen komen doorbrengen. De midgetgolfbanen en de fietsenverhuur kunnen gelukkig wel open blijven.”
Tekst loopt door onder foto
Voor de hotels is het hopen op betere tijden en er tot die tijd maar het beste van maken. De vraag is natuurlijk wel hoe om te gaan met het inzetten van het (flex)personeel als er relatief weinig werk voor handen is. Veel hotelmanagers worstelen daarmee. Ze willen aan de ene kant voorkomen dat personeel opnieuw massaal uitstroomt, maar aan de andere kant willen ze nu hun kosten ook zoveel mogelijk terugschroeven in deze krappe tijden. “Het is een enorme tweestrijd voor ze”, aldus Claudia van den Berg, voorzitter van het Haarlemse hoteloverleg.
Overleven
Van den Berg denkt dat de hotels ook deze lastige periode wel weer zullen overleven, maar de toekomst blijft ongewis. “We kunnen allemaal aanspraak maken op subsidieregelingen, maar het is nog lastig in te schatten hoeveel daarvan uiteindelijk terugbetaald moet worden. Ik ben persoonlijk dankbaar voor die steun en realiseer me dat we dat in Nederland goed op orde hebben en dat dat lang niet overal zo geregeld is. Maar het creëert ook een beetje een schijnsituatie, want je weet daarom ook niet zo heel goed waar je nu precies staat”, vertelt zij. “Wat wel zeker is, is dat er nu iedere dag geld bij moet en er op een dag toch een rekening zal komen.”