Wat gaan de politici aan de verkeersveiligheid in het dorp doen en waarom kan de oude uitkijktoren Belvedère niet in oorspronkelijke staat worden herbouwd? Het zijn een paar vragen die Heemstedenaren zaterdagmiddag stelden aan de zeven lokale verkiesbare partijen tijdens een heus zeepkistendebat. Gewoon in de buitenlucht, tussen het winkelend publiek.
Om 14.45 uur roept iemand nog maar eens door een microfoon dat er ieder moment een zeepkistendebat plaats gaat vinden. Alhoewel, het zijn officieel geen zeepkisten, maar veilingkistjes. “Opgehaald bij een bollenbedrijf in Lisserbroek en verstevigd door mijn schoonvader”, aldus een VVD-politicus. “Anders zakken ze er doorheen”, lacht de schoonvader. Uit een speaker klinkt rustige jazz. De eerste geïnteresseerden nemen plaats op de klapstoeltjes. Snel wordt er nog iets meer uptempo-muziek gedraaid om het allemaal wat energieker te maken.
Het debat is georganiseerd door de Facebook-groep ‘Politiek Café Heemstede’, een groep politiek betrokken Heemstedenaren. Aangezien het laatste debat vanwege een aantal coronabesmettingen zonder publiek moest doorgaan, móest er een alternatief komen, vonden ze.
Om 15.00 uur is het zover. De zeven partijen presenteren zich op hun kistjes. Ze hebben hun clubkleuren allemaal aangetrokken, inmiddels staan er zo’n zestig geïnteresseerden te wachten op wat komen gaat. De partijen krijgen allemaal dertig seconden om zich voor te stellen en hun belangrijkste speerpunten te vertellen voor de komende vier jaar. Woningbouw, participatie, de zorg en 30 km/uur-zones bijvoorbeeld. En dan is het de beurt aan het publiek om vragen te stellen.
“Wat is uw grootste wapenfeit geweest de afgelopen vier jaar?”, vraagt een mevrouw als eerste. Even later is het de beurt aan Brannagh. Hij is 20 jaar en woont sinds 2009 in Heemstede. Hij is de jongste in het publiek. Zijn familie zit ook in de lokale politiek, maar hij wil graag van alle partijen horen wat ze voor de jongeren in het dorp kunnen betekenen.
“Het is hier goed en veilig, maar ook echt heel saai. En dat vinden al mijn vrienden”, vertelt Brannagh. Hij wil graag dat het voor hem en zijn leeftijdsgenoten sprankelender wordt in het dorp. “Kijk naar de winkels hier. Het zijn alleen maar oubollige merken. Het moet echt aantrekkelijker worden voor jonge starters, ook qua verkoop van woningen.”
Een zwembad, jeugdraad en betaalbare woningen
GroenLinks vertelt Brannagh over de plannen om een ecologisch zwembad te bouwen voor jongeren. “Want nu springen ze allemaal in slootjes.” Of wat te denken van de nieuwe skatebaan bij het sportpark. D66 vertelt over het opstarten van een jeugdraad. Heemsteeds Burger Belang verwijst Brannagh naar de verkiesbare jongeren op hun lijst. Daar kunnen de jonge Heemstedenaren hun wensen aan overbrengen. En er moeten meer betaalbare woningen komen voor starters, daar zijn de meeste partijen het wel over eens. “Waar ga je ze dan in hemelsnaam bouwen?”, vraagt een wat oudere Heemstedenaar zich hardop af.
Brannagh hoort het allemaal aan. “Ik vind dit wel een cool initiatief, ze hadden dit afgelopen weekenden ook wel mogen doen zo tussen het winkelend publiek. De opkomst onder jongeren vind ik overigens wel beschamend. Ik hoop wel dat ze komende dagen gaan stemmen.”
‘Meer op toekomst richten dan op monumenten’
Hét antwoord op zijn vraag heeft Brannagh vandaag helaas niet gehoord. “Same shit, different day”, lacht hij. “Ik merk aan veel mensen dat ze het hier liever wat oubolliger laten, dat is echt jammer.” Hij geeft de politici nog een laatste persoonlijk advies mee door de microfoon. “Stimuleer de jongeren om hier naartoe te komen. Heemstede staat vaak onderaan de lijst bij ze. Ze gaan nu toch eerder naar Haarlem, Amsterdam of Zandvoort. Misschien moeten jullie toch iets meer met de toekomst bezig zijn dan met de monumenten.”