De Watertoren in Zandvoort is het icoon van de badplaats, maar ook een dat de inwoners en de politiek al jaren bezighoudt. Inmiddels is het definitieve ontwerp afgerond en maakt Springtij Architecten zich op om de omgevingsvergunning klaar te maken en in te dienen. Voordat het zover is vindt gisteravond een informatieavond plaats voor omwonenden van de Watertoren, waarbij het architectenbureau hun plannen heeft toegelicht. Kees Draisma, eigenaar van Springtij Architecten en Zandvoorter in hart en nieren, licht tijdens de uitzending van Haarlem Vandaag alvast een en ander toe.
Een buurt zal over het algemeen zeggen, ‘mag het een onsje minder zijn’ en mijn opdrachtgever zal altijd zeggen ‘mag het een onsje meer’
Kees Draisma, Springtij Architecten
Want het hele proces kan nog struikelblokken met zich meebrengen als er kritiek is op de plannen, dat realiseert Draisma zich ten zeerste. “Je leeft in Nederland en iedereen heeft natuurlijk het recht om bezwaar te maken, dat is ook hartstikke goed. Wij zullen zo goed mogelijk proberen om daar antwoorden op te geven”, zegt hij. “Hoe we dit aanvliegen, waarom we bepaalde dingen gedaan hebben en wij staan nog steeds voor wat we op dit moment aan het doen zijn.”
Luister hieronder het hele interview terug met Kees Draisma
Een van de punten waarvan Draisma vermoedt dat omwonenden daar vragen over gaan stellen, zijn de ramen in de appartementen die zullen komen in de Watertoren. “Woningen hebben nou eenmaal ramen nodig, en dat betekent dat er soms omwonenden inkijk kunnen krijgen. Dat is voor ons heel moeilijk om daar op een gegeven moment wat aan te doen. We hebben wel al met de omwonenden gesproken en op aantal plekken hebben we de ramen verminderd, maar er moet wel op een gegeven moment in een slaapkamer een raam komen te zitten.”
‘Mag het een onsje minder zijn?’
Er is volgens Draisma wel veel begrip uit de buurt voor de afwegingen en beslissingen die de architecten moeten maken. “Een buurt zal over het algemeen zeggen, ‘mag het een onsje minder zijn’ en mijn opdrachtgever zal altijd zeggen, ‘mag het een onsje meer’. Wij zijn er dan om daar een midden in te zoeken”, legt Draisma uit.
“De buurt wilde heel graag dat het wat groener werd, dus we hebben extra bomen en beplanting toegevoegd”
Kees Draisma
Tijdens de informatieavond laat het architectenbureau de stand van het werk zien en waar ze staan wat betreft de technische uitwerking. De gemeente zal toelichting geven over bijbehorende aspecten, zoals de geplande parkeergarage, zo licht Draisma toe. Ook is er een landschapsarchitect aanwezig om meer te uitleg te geven over de invulling voor de omgeving om de toren heen. “De buurt wilde heel graag dat het wat groener werd, dus we hebben extra bomen en beplanting toegevoegd”, vertelt Draisma.
Een ander heikel punt is het financiële plaatje, waarbij Draisma ook een paar tegenvallers heeft moeten incasseren. “We hadden initieel niet bedacht dat we heel veel zouden hoeven vervangen aan de toren, maar hij is er slechter aan toe dan we aanvankelijk dachten”, zegt de architect. “Daardoor zijn we van de ene financiële tegenvaller in de andere terechtgekomen.
Prijsstijging
“Alle prijsstijgingen, daar word je op dit moment ook niet gelukkig van”, vervolgt Draisma. “Het begint wel heel spannend te worden, laat ik het zo zeggen.” Een exacte getal van de totaalkosten kan Draisma niet geven, maar wel een indicatie. “Boven de 10 miljoen zit je wel en dat is gewoon een hoop geld.”
Kees Draisma laat weten dat de informatieavond zeer geslaagd was. “De presentatie ging erg goed en we hebben veel positieve reacties gekregen”, zo vertelt hij vanochtend aan Haarlem105.