De stoelen staan klaar voor het ruim toegestroomde publiek. Er waren 95 aanmeldingen en de lezing is daarmee volgeboekt, in boekhandel Blokker te Heemstede voor een discussie tussen auteur Thom Hoffman en Dolf Huijgers. Na een dertigjarige persoonlijke en boeiende zoektocht naar zijn roots via de geschiedenis van zijn grootouders en de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië, is Hoffmans nieuwe boek ‘Indië, betovering en desillusie’ het sluitstuk van deze geschiedenis.
Boeiend vertellen kan Thom Hoffman als de beste. Zijn partner in de discussie is Dolf Huijgers. “Het is vanmiddag alsof het publiek er helemaal niet bij aanwezig is, we missen alleen de glazen cognac en een sigaartje erbij”, zegt eigenaar Arno Koek in zijn dankwoord na afloop van het meer dan anderhalf uur durende, zeer boeiende twee-gesprek.
Sumatraanse tijger
De nieuwsgierigheid en liefde voor Indië begon voor Hoffman door een foto van een Sumatraanse tijger, gemaakt door zijn broer, die boven zijn bed hing toen hij dertien jaar was. Zijn grootouders leefden in Indië maar aan zijn geliefde grootmoeder kan Hoffman geen vragen meer stellen na haar overlijden. Hij begint boeken te lezen en te verzamelen en leest alles over de geschiedenis van Nederlands-Indië. De tijger zal ook een grote rol gaan spelen in het verhaal in zijn nieuwste boek. “Elk eiland van Indonesië is anders, het maakt dit land tot een extreem dynamische archipel”, vertelt de schrijver. Hij toont foto’s van ondoordringbaar oerwoud en bossen, van tijgers en andere dieren. Ook toont hij het ademloos luisterende publiek prenten van de Zutphense tekenaar Joost Spier van de pakketvaart op Nederlands-Indië.
De Stille Kracht
Schrijver Louis Couperus keert in 1899 na een tweede verblijf in Nederlands-Indië terug naar Den Haag en schrijft daar over de psyche der ambtenaren in dat land. Hij beschrijft hoe hij de Nederlander ervaart; als hebzuchtig en overheersend. De Nederlanders die naar Indië kwamen en op de plantages gingen wonen en werken moeten het gezag handhaven op de grote, veel meer koppen tellende dan de Nederlanders, Javaanse bevolking. De spanning is broeierig en er ontstaat lichte paniek onder de 30 procent tellende Nederlandse regenten en residenten.
Als Hoffman in 1974 De Stille Kracht op televisie heeft gezien, evenals het Nederlandse publiek, komt men in contact met de geschiedenis van Indië. De televisieserie, een bewerking van de roman van Louis Couperus, wordt uitgezonden op drie achtereenvolgende avonden en zorgt voor een ware Indië-revival.
De grootouders van Hoffman reizen in 1932 terug. Zelf maakt hij in 1983 een reis naar Java waar hij onder andere de Borobudur bezoekt. Via de boeken van Jan Brokken leest Hoffman over de extreme hiërarchie. Een regent ontving een soort heilig gezag. De onvrede onder de bevolking over ‘De Nederlander’ groeit.
In tegenstelling tot Engeland, dat al in 1947 India heeft teruggegeven aan de Indiase bevolking, gaat Nederland in 1945 soldaten verzamelen om oorlog in Indonesië te gaan voeren. Hoffman vindt het woord ‘herbezettingsoorlog’ hiervoor uit. Hij noemt het typisch dat Nederland hiervoor kiest na zelf 5 jaar lang bezet te zijn geweest door de Duitsers.
Na afloop kan het publiek het dikke boek aanschaffen en laten signeren door de schrijver.