Wethouder Floor Roduner presenteerde donderdagmiddag namens het college de Kadernota 2024 aan de gemeenteraad. ‘Haarlem staat er financieel solide voor’, zo begint het voorwoord van de nota.
Haarlem heeft het minimabeleid structureel verruimd van 120% naar 130% en ook een grotere groep mensen de energietoeslag toegekend. Dat zijn allemaal extra uitgaven. Op de vraag hoe een stad als Haarlem dan toch aan de investeringsruimte komt antwoordt de wethouder dat het college heeft gekozen om bewust om te gaan met het uitgeven van het geld. Er werd al verwacht dat er zo’n 30 miljoen euro te besteden zou zijn. Na het bijwerken van de cijfers blijkt er nu circa 50 miljoen euro beschikbaar te zijn voor het intensiveren van investeringen.
Kadernota
Ter voorbereiding van de begroting is elke Nederlandse gemeente wettelijk verplicht om een kadernota op te stellen. De financiële ruimte wordt berekend met behulp van de laatste jaarrekening. In de kader- of voorjaarsnota geeft het college aan waar zij het geld het komende jaar aan wil uitgeven. In Haarlem liggen die voorstellen in lijn met het gesloten Coalitieakkoord.
College
Het college investeert in de stad en gaat voor actie. Zij doet een groot aantal voorstellen die gericht zijn op uitvoering en uitvoeringskracht en die bijdragen aan het versterken van de stad en de organisatie. Geld wordt gestoken in het zonnewarmtenet in het Ramplaankwartier, een depot voor cultuurlocaties, de productie van betaalbare woningen en het helpen van sportaccommodaties om energie te besparen. Geld wordt apart gehouden om de openbare ruimte groener, toegankelijker en veiliger te maken als onderhoud is gepland en scholen verder te helpen met de vergroening van hun schoolpleinen.
Inflatie
De financiële gevolgen van oplopende rente en prijzen zijn in de kadernota meegenomen. Het college ziet richting de begroting 2024 geen noodzaak om in te zetten op bezuinigingen. Wanneer het Rijk gemeenten blijvend geen duidelijkheid geeft wat er structureel beschikbaar is en de economie verder achteruitgaat, dan is de verwachting dat bij de Kadernota 2025 een andere afweging gemaakt moet gaan worden.
Wethouder Roduner kijkt optimistisch naar de toekomst, het college heeft maatregelen genomen om de minima te ontzien. Als hij in zijn eigen portefeuille kijkt naar de woningproductie dan ziet hij in heel de stad bouwactiviteiten. “Mocht er vertraging optreden gaan we alsnog door met het maken van mooie plannen. Die liggen dan klaar als het weer beter gaat”, legt hij enthousiast uit.
Gemeenteraad
Het is nu aan de gemeenteraad en de maatschappelijke organisaties om kennis te nemen van de voorstellen van het college. De raad mag wijzigingen voorstellen en nieuwe voorstellen doen. Het college werkt al deze zaken dan uit tot een begroting die in het najaar wordt behandeld.