In het kader van verduurzaming zijn ondernemers vanaf zaterdag 1 juli verplicht om geld te vragen voor wegwerpservies waarin plastic is verwerkt. Meester ijsbereider Luc Blok, de man achter de Luciano’s ijssalons kijkt het met lede ogen aan.
Het is voor hem een dilemma. “Als ik tegen ben krijg ik heel veel milieufreaks tegen me en als ik voor ben krijg ik de mensen in de winkels tegen mij”, vertelt hij tijdens Haarlem Vandaag. Blok denkt dat het op te lossen is door, net als in Singapore een bekeuring van 1000 euro in te voeren als je wat op straat gooit. “Dan komt alles netjes in de prullenbak terecht en dan kunnen we het sorteren.”
Luister hieronder het hele interview terug. Tekst gaat door onder het fragment
“De volgorde is verkeerd om, er had eerst tijd moeten zijn om een alternatief te verzinnen”, stelt de eigenaar van de bekende ijssalons. “Daarna ga je mensen dwingen.” Hij is er zelf al een tijdje mee bezig. “Een milkshake kan niet in een papieren beker waar geen coating inzit, want het loopt er gewoon doorheen”, legt hij uit. “Er is geen alternatief maar het wordt er binnen een half jaar doorheen geduwd.”
“Over twee jaar weten we niet anders”
Luc Blok, meesterijsbereider
Luciano rekent vanaf 1 juli vijf cent toeslag op alle producten. Het door de klant meenemen van herbruikbare of eigen bekers of pannetjes, daar is Blok wel een beetje bang voor. De meeste mensen zullen schone spullen meenemen maar hij kan niet in staan voor de hygiëne. IJs is een kwetsbaar product dus daar wil hij niet het risico mee lopen dat er bacteriën uit vieze bekers of pannetjes in terecht komt.
Niet bekend is of een klant met een eigen verpakking geweigerd mag worden, maar Blok kent ondernemers die hen er niet in zullen laten. “Ik ben er heel sceptisch over maar ik ben er heilig van overtuigd dat het wennen is. Over twee jaar weten we niet beter”, zegt hij.
Regels
“Het moet gebeuren, eerlijk is eerlijk. Ik heb gelezen dat we dagelijks van Amsterdam naar Berlijn aan plastic weggooien”, vertelt de ijsondernemer. “Maar dan moeten we ook eerlijk zijn over het hele gebeuren. Wij moeten al twee jaar lang recyclebare lepeltjes gebruiken en dan zie ik in de supermarkt ijs dat in een plastic zakje zit en met een plastic lepeltje erbij. Retail mag het dan wel.”