De Zandvoortse biograaf en voormalig bandlid van Drukwerk komt met een boek over Harry Slinger. In het boek gaat het onder andere over de tijd dat Slinger moest onderduiken. “Het was allemaal heel heftig”, vertelt biograaf Edwin Gitsel aan Haarlem105.
Naast de band Drukwerk werd ook een gelijknamig café geopend. “Hier is een heleboel geld verdwenen en zanger Harry Slinger bleef met een enorme schuld achter. Dit was ook een van de redenen dat de band stopte. Het eindigde dramatisch. De politie moest eraan te pas komen en Harry moest zelfs onderduiken.”
Niet alleen de donkere kant van de geschiedenis van Drukwerk komt in de biografie over het leven van Slinger aan bod. “Het is wel apart omdat ik daar zelf ook onderdeel van ben”, vertelt Gitsel.
In de radio-uitzending waar Gitsels over het boek praat zijn Slinger en zijn zoon ook aangeschoven. Het boek is vernoemd naar de eerste grote hit die de band had “Je loog tegen mij”. “Toepasselijk, omdat het boek ook gaat over mensen die tegen Harry hebben gelogen”, benadrukt de biograaf. Met z’n drieën spelen ze de hit live in de studio.
“Wij mochten deze plaat in de studio in Heemstede opnemen, waar de mengtafel stond waar de Beatles ook mee hadden opgenomen. Dat was natuurlijk de kick van je leven”, vertelt Slinger.
Volgens hem is de plaat tijdloos en staat hij daarom nog vaak in lijsten als de top 2000. “In de tijd van de Grieken gingen mensen al vreemd en over honderd jaar nog steeds. Het nummer heette origineel ook ‘Terug naar Troje’, alleen zou niemand dit begrijpen volgens de platenmaatschappij. Dus hebben we het ‘Je loog tegen mij genoemd’.”
Uitverkochte zalen
Dat de plaat het nog steeds goed doet merkt Slinger ook tijdens de nieuwe tour. Samen met zoon Bram spelen ze door het hele land in uitverkochte zalen, zoals op 5 april als ze het Patronaat in Haarlem aandoen. “Er zijn geen kaarten meer te krijgen en ook de gastenlijst is helemaal vol.”
“Nu ik met mijn vader optreed speel ik voor een veel groter publiek dan ik met andere bands zou kunnen doen, dat is wel erg gaaf”, vertelt Bram Slinger Koch. Dat hij ook nog eens met zijn vader speelt maakt het extra bijzonder. “Je bent veel onderweg en in de auto heb je hele andere gesprekken dan je normaal zou hebben.”
Het lukte presentator Luuk Hasselman om het drietal over te halen nog een toegift te spelen. Ze speelden ‘Het laatste eerbewijs’, een oud nummer van drukwerk over het overlijden van je huisdier.