De verbouwing van de watertoren met monumentenstatus in Zandvoort mag doorgaan. De voorzieningenrechter heeft gister beslist dat de gemeente de vergunning destijds wel degelijk mocht verlenen. Stichting Het Cuypersgenootschap en de Nederlandse Watertoren Stichting stapten naar de rechter omdat zij het niet eens zijn met de bouwplannen, maar geven aan dat het geen zin heeft om in hoger beroep te gaan.
De vergunning werd in april 2023 door de gemeente verleend voor de gedeeltelijke sloop en verbouwing van de watertoren, waaronder het bouwen van elf nieuwbouwappartementen. Volgens de gemeente en architectenbureau Springtij blijft een deel van het gebouw behouden en zijn ze tijdens de herontwikkeling niet over één nacht ijs gegaan. Vanaf 2006 was er al de wens om woningen te realiseren, daarom is het bestemmingsplan gewijzigd.
‘Oppervlakkige herinnering’
De stichtingen vinden dat het nieuwe gebouw een oppervlakkige herinnering zal zijn aan de bestaande watertoren en noemen de uitspraak ‘teleurstellend’. Maar het kwam volgens Leo Dubbelaar van Het Cuypersgenootschap niet geheel als een verrassing. “We gaan dan ook niet in hoger beroep. Juridisch gezien kunnen we niet veel meer doen. Dus wat heeft het voor zin als we de uitkomst toch al weten.”
Toch ontkurkt architect Kees Draisma de champagne naar eigen zeggen voorlopig nog niet: “Pas als het zwart op wit staat dat er geen hoger beroep komt dan is het zeker.” De stichtingen hebben zes weken om het beroep bij de Raad van State aan te tekenen. “We hopen dat het niet zover komt. De appartementen zijn bijna allemaal verkocht en zo loopt de renovatie alleen maar vertraging op.”
Monumentale waarde
Dubbelaar vindt het ‘triest’ dat de watertoren gesloopt wordt. “Na de transformatie voldoet het niet meer aan de beschrijving, zelfs voor de monumentale onderdelen komen kopieën terug. Het wordt een compleet andere toren, die breder en hoger is. Als de sloopwerkzaamheden ten einde zijn, vragen we de gemeente om de monumentenstatus in te trekken.” Maar volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de plannen getoetst aan deze monumentenstatus. “En daar is akkoord op gegeven dus mogen we verbouwen.”
Zodra de asbest uit de watertoren is verwijderd, kan worden begonnen met de sloopwerkzaamheden. “Er is meer asbest geconstateerd dan aanvankelijk gedacht werd”, zegt Draisma. “Maar als er geen hoger beroep komt dan verwacht ik dat we over twee weken eindelijk kunnen beginnen.”
Lees ook: Vervallen watertoren Zandvoort krijgt eindelijk nieuw leven: “Er moet nog heel veel gedaan worden”