Het nieuwe kabinet maakte vorige week bekend het btw-tarief van onder meer boeken te gaan verhogen van 9 naar 21 procent. Een petitie van de boekenbranche tegen de btw-verhoging is inmiddels bijna 190.000 keer getekend. Haarlem105 belde met de boekhandels en de bibliotheek in de omgeving. Wat vinden zij ervan?
Het probleem is dat de boekensector al met flinke prijsstijgingen te maken heeft gekregen de afgelopen tijd, vertelt Arno Koek van boekhandel Blokker in Heemstede. “Veel dingen zijn duurder geworden, zoals de papierkosten. Dat wordt doorberekend in de prijs van producten. Dit komt er nog eens bovenop”, legt hij uit. “Veel klanten zeggen ook, ik kom nu boeken kopen want straks kan het niet meer.”
Luister hier het interview terug met Arno Koek van boekhandel Blokker in Heemstede. Tekst gaat verder onder het fragment.
Ook Miranda van der Maarl, bedrijfsleider van de Christelijke boekhandel Bijbel-In uit Haarlem is bezorgd. “Wij waren in shock. Van 9 naar 21 procent is nogal wat”, reageert ze. “Als evangelische boekhandel is het al heel moeilijk om je hoofd boven water te houden. Het zou best kunnen dat een paar euro per boek extra het zetje is dat mensen niet meer kopen.” De boekhandel heeft de petitie tegen de btw-verhoging voor het winkelraam gehangen. “We wilden gelijk actie ondernemen.”
‘Koopkrachtige populatie’
“Ik denk dat wij in Haarlem nog een vrij koopkrachtige populatie hebben die de prijsstijging misschien op kan brengen”, reageert boekverkopen Ilja Velthuis van Athenaeum Haarlem. “Maar dan nog zal het voor ons een flinke uitwerking hebben omdat mensen hun geld maar een keer kunnen uitgeven.” Het leeft ook bij de klanten van de zaak. “Ze zijn bezorgd. De petitie is natuurlijk niet voor niets 190.000 keer getekend”, reageert ze. “Je voelt je zo machteloos over een besluit dat genomen is door mensen die de consequenties hiervan amper overzien.”
Winkelmanager Irene Kosten van De Vries Van Stockum in Haarlem had het besluit niet zien aankomen. “Je hoopt toch altijd dat hier vanaf gebleven wordt. We hebben niet veel ruimte om de prijsstijging op te vangen. Er blijft straks nog heel weinig over.” Of het minder klanten oplevert durft ze niet te zeggen. “Een aantal van onze klanten zal het misschien kunnen opvangen, maar een boel ook niet.”
‘Abonnementsprijzen bibliotheek omhoog’
Tweedehands boekwinkels betalen alleen btw over hun winstmarge. Jarco Huijsing van Huijsing Books in Haarlem hanteert al jaren het 21 procent btw tarief. “Vijf jaar geleden zongen deze plannen al rond in Den Haag. Toen heb ik besloten het hoge btw-tarief alvast te integreren. Voor mij zal er dus niet veel veranderen, maar ik ben er uiteraard niet blij mee.”
Ook voor bibliotheek Zuid-Kennemerland is het voornemen geen goed nieuws. “De bibliotheek staat voor ontwikkeling van leesplezier. Dit geeft het tegenovergestelde signaal af”, laat de woordvoerder weten. Of meer mensen zullen gaan lenen als de boeken duurder worden durft de bibliotheek niet te zeggen. “Maar wij gaan ook meer betalen voor boeken. Het kan resulteren in dat onze abonnementsprijzen omhoog moeten gaan en dan kunnen minder mensen gebruik maken van de bibliotheek.”