Stichting BEDENK, die knaagdieren en konijnen opvangt van Haarlemmers die hun dier niet meer willen, gaat verdwijnen. “De gemeente wil ons weg hebben van deze plek. 1 oktober is de oplevering al”, vertelt Ernst Kamstra van de stichting.
Op het terrein zit ook een egelopvang die eveneens op zoek moet naar een alternatieve locatie. Voor de stichting is dit lastiger omdat zij een grotere ruimte nodig heeft. Kamstra: “Er zijn ook geen alternatieven in de buurt om heen te gaan.” In tegenstelling tot honden- en kattenasiels zijn er weinig plekken in Nederland waar je met je knaagdier terecht kunt.
Onze verslaggever bracht een bezoek aan de stichting:
Volgens woordvoering van de gemeente Haarlem kunnen zwerfdieren worden opgevangen in het Dierentehuis Kennemerland en is daar een subsidie voor beschikbaar. Het Dierentehuis zelf zegt aan veertig konijnen te kunnen opvangen. Knaagdieren zoals cavia’s hamsters en tamme ratten vangen ze niet op. “In de zomer hebben wij alleen al 180 dieren die bij ons komen logeren”, reageert Kamstra hierop. “Daarnaast vangen wij ook nog veel zwerfdieren op.”
Kamstra maakt zich daarom zorgen over de mogelijke gevolgen na het vertrek van de stichting. Veel mensen laten hun dier nu in het wild vrij. “Zo bracht de dierenambulance laatst nog twaalf tamme konijnen binnen die ergens in een park rondliepen. De dieren hebben in het wild geen schijn van kans en na een lijdensweg van ongeveer drie maanden sterven ze waarschijnlijk een horrordood. Wij kunnen dat de dieren niet aan doen.”
Samenwerking
Bij de start van de stichting was er een samenwerking met de gemeente Haarlem. Ze trokken samen op de gemeentelijke organisatie Natuur en Milieueducatie (NME). Hierdoor hoefde er geen huur betaald te worden voor het pand en waren er afspraken gemaakt over kosten die NME zou betalen. Hieronder viel eten tot 2500 euro en hokken. “Ze hebben af en toe stro of hooi gekocht maar dat was het, ook de hokken hebben wij zelf betaald.”
Dit was eerder geen probleem omdat de stichting het kon betalen. “Afspraken die wij maakten waren vaak in goed vertrouwen.” Na een managementwissel bij NME verslechterde volgens Kamstra de relatie. “Geheel onverwacht kregen wij een half jaar van tevoren zonder overleg te horen dat NME van het terrein ging vertrekken, en wij hierdoor zelf de huur moesten gaan betalen.”
Inkomsten
Door betaalde zomeropvang verdiende de stichting doorgaans een beetje geld om de eigen broek op te houden. Tijdens de coronacrisis bleef de opvang echter leeg en liep het financieel niet goed. In een interview op de radio stelt Kamstra dat dit het startpunt is geweest waardoor de stichting nu mogelijk kopje onder gaat. Bekijk hieronder het hele interview terug:
In 2020 vertrok NME ook nog eens uit het pand waardoor de stichting een eigen huurcontract kreeg. Volgens de gemeente moest de stichting slechts een kostprijs-dekkende huur betalen. De stichting bevestigt dit, maar kon dit niet opbrengen, waardoor er een huurachterstand werd opgelopen. “Wij moesten dat huurcontract wel tekenen anders konden wij gelijk vertrekken. Wij hadden geen keuze.”
“Wanneer een huisdier om wat voor een reden dan ook weg moet, ligt de verantwoordelijkheid voor het vinden van een goede nieuwe plek bij de eigenaar” – Gemeente Haarlem
Kwijtschelding
“De huurachterstand is door de gemeente kwijtgescholden, in ruil voor het ondertekenen van een contract dat wij hier op 1 oktober weggaan”, vertelt Kamstra. De gemeente bevestigt deze gang van zaken. De stichting geeft aan zich hierdoor onder druk gezet te hebben gevoeld.
“Een nieuwe plek heeft de gemeente niet voor de stichting, zelf hopen wij ergens in de groenstrook van Haarlem te kunnen blijven opereren.” Of dit ook gaat lukken is maar zeer de vraag, aangezien de gemeente aangeeft dat het al subsidie geeft aan Dierentehuis Kennemerland. “Wanneer een huisdier om wat voor een reden dan ook weg moet, ligt de verantwoordelijkheid voor het vinden van een goede nieuwe plek bij de eigenaar”, stelt de gemeente. “Het pand komt in oktober in leegstandsbeheer en wordt tijdelijk gebruikt voor de huisvesting van voorzieningen die vanwege de herontwikkeling in het gebied moeten wijken.”
In de herontwikkelingsplannen uit 2022 meldt de gemeente:
“Mocht het nodig zijn om vooruitlopend op de ontwikkeling van deelgebied Eysinkweg de basisschool te realiseren dan is dat mogelijk. Op de locatie waar op dit moment een (huis) dierenopvang is gevestigd kan in twee bouwlagen een basisschool inclusief buitenruimte van 8 lokalen worden gebouwd. Deze locatie is in eigendom van de gemeente. En grenst direct aan Plaza West.”