Je ziet ze overal op de Haarlemse daken: zonnepanelen. Het is een lucratieve manier om te besparen op je energierekening, het vraagt weinig onderhoud en je levert een belangrijke bijdragen aan een beter milieu. Desondanks zijn de verkoopcijfers vorig jaar landelijk gezien fors gedaald in vergelijking met voorgaande jaren, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Ook in Haarlem merken bedrijven die zonnepanelen plaatsen dat er afgelopen jaar minder vraag was.
Sjoerd Gravenmaker, directeur van Zonnepanelen Haarlem denkt dat veel huishoudens al zonnepanelen hebben en dat daarom de markt verzadigd is. Afgelopen jaar werd 3,4 gigawattpiek aan zonne-energie geinstalleerd, zo meldt het onderzoeksbureau. Dat is dertig procent minder dan in het jaar daarvoor. Vooral consumenten lieten een stuk minder zonnepanelen plaatsen. Op bijvoorbeeld daken van huizen kwam er in 2024 ongeveer 1,1 gigawattpiek aan zonne-energie bij, ruim de helft minder dan in 2023.
“Het ene moment heeft de overheid wel een salderingsregeling en het andere moment weer niet”
Nancy Jablonowski, Solar Fusion Haarlem
Nancy Jablonowski, werkzaam bij Solar Fusion in Haarlem, denkt dat het steeds wisselende beleid van de overheid ook een van de redenen is dat de vraag is afgenomen. “Het ene moment hebben ze bijvoorbeeld wel een salderingsregeling en het andere moment weer niet”, zegt Jablonowski. “Dan heb je ook nog energiemaatschappijen die terugleverkosten vragen. Dit samen maakt de consument onzeker en zorgt voor een daling in de verkoopcijfers.”
Het onderzoeksbureau onderstreept de visie van Jablonowski en wijt de daling aan het afschaffen van de salderingsregelingen vanaf 2027. Maar ook de gedachtengang van Gravenmaker komt overeen met de conclusie van het onderzoeksbureau, de meeste consumenten die zonnepanelen willen, zouden deze al hebben.
Mensen over de streep trekken
De vraag of de daling in de verkoop tijdelijk is of blijvend, is volgens de verkopers moeilijk te zeggen. Ze verwachten dat de bloeiende markt die ze een paar jaar geleden hadden niet meer zal terugkomen. “Het is mogelijk dat de markt zich herstelt zodra de prijzen voor zonnepanelen weer dalen, en de economische omstandigheden verbeteren”, zegt Melanie Gozen, verkoper bij het Haarlemse Van Daalen zonne-energie.
“”De gemeente Haarlem speelt hierin een belangrijke rol door duurzame energieprojecten te blijven ondersteunen en voorlichting te bieden over het belang van zonne-energie”
Melanie Gozen, Van Daalen zonne-energie
Zij denkt dat lokale initiatieven, zoals vernieuwde subsidies en stimuleringsmaatregelen potentiële klanten over de streep kan trekken. “De gemeente Haarlem speelt hierin een belangrijke rol door duurzame energieprojecten te blijven ondersteunen en voorlichting te bieden over het belang van zonne-energie”, stelt Gozen.
Onderhoud
De Haarlemse ondernemers gaan niet bij de pakken neerzitten nu de verkoop van zonnepanelen is afgenomen. Zo verkopen ze ook laadpalen en thuisbatterijen. Wel geven ze alledrie aan dat de hoge aanschafkosten van een thuisbatterij voor veel mensen een struikelblok is. Dit kan de consument afschrikken. Bezorg over de toekomst zijn ze niet. Veel huishoudens hebben al zonnepanelen, dus de ondernemer hebben genoeg werk aan de onderhoud van de panelen.
Reactie gemeente
“Afgelopen jaren was sprake van een flinke groei van aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels zien we dat er steeds meer op een andere manier naar lokale opwek gekeken wordt, ook ivm netcongestie en de veranderende salderingsregeling”, zo laat wethouder Robbert Berkhout desgevraagd aan Haarlem105 weten.
“Het gaat dus steeds meer om het systeem, niet meer alleen om de panelen”
Robbert Berkhout, wethouder Haarlem
“Hoewel de terugverdientijd straks langer wordt door het rijksbeleid, blijft het interessant voor consumenten om zonnepanelen aan te schaffen en we stimuleren dat ook met collectieve inkoopacties. Omdat de salderingsregeling nog twee jaar geldt is het op dit moment ook nog steeds mogelijk om je investering binnen 10 jaar terug te verdienen. Ook bij bedrijven zien we ontwikkelingen; daar is het vanwege het risico op netcongestie steeds interessanter om lokaal stroom op te wekken en onderling te delen/op te slaan. Het gaat dus steeds meer om het systeem, niet meer alleen om de panelen.”
“We denken dat de markt zich komende jaren nog flink zal door-ontwikkelen en zien zonnepanelen niet alleen als duurzame keuze maar ook als cruciaal om ons bedrijfsleven concurrerend en toekomstbestendig te houden.”