De definitieve uitslag van het parkeerreferendum laat weinig veranderingen zien in de uitslag. Van alle stemmers heeft 81,61% tegen en 18,39% voor de ‘Nota Uitwerking parkeerregulering’ gestemd. Verder heeft 0,3% een blanco of ongeldige stem uitgebracht.
In de voorlopige uitslag had 81,25 procent ’tegen’ aangekruist in het stemhokje, 18,42 procent ‘voor’ en 0,3 procent blanco of een ongeldige stem uitgebracht. In vrijwel alle stemlokalen in de stad was de meerderheid tegen, op een stemlokaal aan de Kinderhuissingel na. Daar stemde ruim 55 procent voor het nieuwe parkeerbeleid.
Lees ook: Voorlopige uitslag referendum: ruime meerderheid tegen, opkomstdrempel behaald
De uitslag van het referendum is een advies aan de gemeenteraad. De raad besluit wat er vervolgens met de uitslag gebeurt. Maarten Wiedemeijer, fractievoorzitter van coalitiepartij PvdA heeft al laten weten dat de uitslag laat zien dat er geen draagvlak is voor de plannen rondom het parkeerbeleid.
De politiek en inwoners zijn de afgelopen weken uit elkaar gegroeid. Dus we moeten zorgen dat we weer bij elkaar komen om tot een oplossing te komen.”
Maarten Wiedemeijer, fractievoorzitter PvdA
“Maar we hebben wel een serieus probleem in Haarlem”, vervolgt Wiedemeijer. “Het wordt de komende tijd puzzelen om eruit te komen. Er zijn te veel auto’s waardoor de leefbaarheid in de wijken onder druk staat. De politiek en inwoners zijn de afgelopen weken uit elkaar gegroeid. Dus we moeten zorgen dat we weer bij elkaar komen om tot een oplossing te komen.”
VVD-fractievoorzitter Joris Blokpoel ziet dat anders. “Veel bewoners ervaren het niet als een probleem, die gewoon hun auto kwijt kunnen in de wijk en die worden overrompeld met parkeerplannen waar ze ineens fors moeten betalen voor hun eerste dan wel tweede auto. Ik had dan ook zeker verwacht dat meer dan 80 procent tegen zou zijn.”
‘Aantal opties mogelijk’
De komende weken wordt in de gemeenteraad besproken wat er met de uitslag van het referendum gebeurt. “Er zijn een aantal opties mogelijk”, volgens Wiedemeijer. “Of we gaan zelf voorstellen doen om het huidige plan aan te passen, of we gaan een proces bedenken hoe we met de stad in gesprek gaan. Daar moeten we de komende tijd over nadenken.”
“Uiteraard moeten we alles bespreken en uitvoerig met elkaar doornemen”, zegt Blokboel. “21 maart is de eerste bespreking in de commissie, maar ik mag hopen dat de coalitiepartijen zich achter hun oren krabben en daarvoor al met een stuk komen en de plannen van tafel halen.”
De uitslag wordt op 21 maart in de commissie Bestuur besproken, een week later neemt de gemeenteraad hier een besluit over.