Hoogbegaafde kinderen in Haarlem dreigen tussen wal en schip te vallen, waarschuwt D66-raadslid Ji Hee de Valk. In het radioprogramma Haarlem Vandaag op Haarlem105 uitte zij haar zorgen over het gebrek aan gemeentelijke betrokkenheid bij de ondersteuning van deze kinderen.
De gemeente Haarlem ziet de begeleiding van hoogbegaafden als een taak van de scholen en wijst erop dat er op regionaal niveau een dekkend aanbod is, zo is te lezen in het antwoord op raadsvragen van De Valk. Zij vindt die houding te terughoudend. “Zonder duidelijke gemeentelijke visie of bereidheid om bij te dragen, vallen kinderen met een hoog ontwikkelingspotentieel buiten de boot”, stelt zij.
Volgens De Valk wordt vaak gedacht dat hoogbegaafde kinderen er vanzelf wel komen omdat ze slim zijn. “Maar hoogbegaafdheid betekent meer dan alleen intelligentie. Deze kinderen denken anders, voelen intens en hebben vaak moeite om aansluiting te vinden. Ze kunnen zich vervelen op school of faalangst ontwikkelen.”
Luister hieronder het hele gesprek met Ji Hee de Valk terug. Tekst loopt door onder fragment.
De D66-politica pleit voor gemeentelijke investeringen in scholing van leerplichtambtenaren en andere betrokkenen bij jeugdbeleid. “Hoe kun je passend beleid maken of problemen signaleren als je niet weet wat hoogbegaafdheid inhoudt?”, vraagt zij zich af.
Regionale initiatieven
Hoewel De Valk erkent dat er in de regio al initiatieven zijn, zoals speciale lesgroepen en programma’s voor hoogbegaafde leerlingen, vindt zij dat de gemeente een actievere rol moet spelen. “De gemeente kan helpen om onderwijs te differentiëren en oog te hebben voor de sociaal-emotionele behoeften van deze kinderen.”
De Valk benadrukte dat samenwerking tussen scholen, gemeente en het Rijk noodzakelijk is. “Hoogbegaafdheid verdient net zoveel aandacht als andere leeruitdagingen zoals dyslexie of ADHD. Het is tijd dat we het hardnekkige vooroordeel loslaten dat deze kinderen het allemaal zelf wel redden.”