Alle struikelblokken komen op tafel en kritische vragen worden gesteld – en beantwoord. Tijdens de participatiebijeenkomst gisteravond over de nieuwbouwplannen op en om de Albert Heijn in Bloemendaal wordt onder andere gesproken over parkeren, groenvoorziening, esthetiek en de bouw. ‘Of het niet veel te druk wordt in de winkelstraat’, ‘of de ondergrondse parkeergarage echt plek heeft voor twintig voertuigen’ en ‘of het gebouw echt zo hoog moet’. Projectontwikkelaar Cobraspen kijkt desondanks terug op een succesvolle avond. “Het doel was om met bewoners in gesprek te gaan over hun zorgen en eventuele oplossingen en dat is naar ons idee zeker gelukt”, zo laat woordvoerder Oscar Persoon deze ochtend aan Haarlem105 weten.
Een paar uur voor aanvang van de bijeenkomst in restaurant Bij de C op het Kopje van Bloemendaal vertelt Persoon aan Haarlem105 dat het ‘erop of eronder is’. Het belooft volgens hem een ‘spannende avond’ te worden, waarbij als de wensen en eisen van de omwonenden te veel afwijken van wat financieel haalbaar is voor Cobraspen er een kans is dat het hele project van tafel wordt geveegd.
“Het wordt een heel massaal gebouw dat veel hoger is dan omliggende gebouwen, wij vinden dat op die plek helemaal niet passen”
Elsbeth van Olffen, Stichting Ons Bloemendaal
Tijdens de radio uitzending van Haarlem Vandaag gistermiddag begint Elsbeth van Olffen van Ons Bloemendaal met misschien wel de belangrijkste overeenkomst tussen alle partijen: het feit dat iedereen vindt dat dit stukje Bloemendaal aan een flinke opknapbeurt toe is. “Het is heel fijn dat de ontwikkelaar het initiatief neemt daar iets te maken waardoor het – hopen wij – mooier gaat worden. Maar het plan dat er nu ligt vinden wij van Ons Bloemendaal veel te groot. Het wordt een heel massaal, groot gebouw dat veel hoger is dan omliggende gebouwen”, stelt Van Olffen. “Wij vinden dat op die plek helemaal niet passen.”
Cobraspen wil op het huidige pand van Albert Heijn dertien woningen realiseren. Dit houdt in dat op de supermarkt, die nu nog een laag en plat dak heeft, twee extra verdiepingen komen. Daarnaast komt onder het gebouw een ondergrondse parkeergarage waar ruimte is voor twintig auto’s, verder komen er vier extra parkeerplaatsen buiten het gebouw. Over het esthetische aspect van het appartementencomplex, de ‘looks’ van het nieuwbouwproject schrijft Cobraspen op hun website: “Door het pand volledig te transformeren brengen we de grandeur van Bloemendaal terug naar […] de winkelstraat”.
Grotesk
Dat laatste komt tijdens de participatieavond, waar ongeveer veertig mensen aanwezig zijn, geregeld terug. De meeste aanwezigen vinden de uitstraling, net als Van Olffen tijdens het radio interview, juist níet passen in de winkelstraat. ‘Te grotesk voor de lieflijke gebouwen’, waarvan de meesten stammen uit de beginjaren van de twintigste eeuw. De architecten achter de tekeningen voor het appartementencomplex leggen aan de aanwezigen – waaronder raadsleden, wethouders, Ons Bloemendaal en andere buurtbewoners – de plannen uit. Een bouwkundige vermijdt het gebruikelijke jargon om de uitleg over de complexiteit van de bouw voor de aanwezigen behapbaar te houden.
Want dat de Albert Heijn gedurende de mogelijke bouw van het appartementen gebouw open moet blijven, dat lijkt een vaststaand feit. “Waarom ze niet met de Albert Heijn overeenkomen dat ze tijdelijk naar een andere locatie verhuizen, begrijp ik niet, dat zou toch heel veel kosten schelen?” zegt een van de aanwezige bewoners. Toch komt al tijdens het begin van de avond duidelijk naar voren dat het openblijven van de Albert Heijn ‘een harde eis is”.
Ondergrondse garage
De uitdaging zit voor Cobraspen in het tegemoetkomen van de wensen van de omwonenden, de verplichtingen vanuit de gemeente maar daarnaast wel het financiële plaatje gezond te houden. Om aan de door de gemeente vereiste parkeeropgave te kunnen voldoen wordt een ondergrondse garage gebouwd, waar een dubbel parkeersysteem komt zodat er in totaal 20 auto’s in passen. Om de kosten van die garage te kunnen compenseren zal er nog een extra verdieping op het gebouw moeten komen. Gisteravond blijkt opnieuw dat die extra verdieping voor de directe omwonenden het grootste struikelblok is.
Een van de directe buren oppert nog om ‘de hoogbouw in de binnentuin van het appartementencomplex te bouwen, zodat de buitenkant laag kan worden gehouden’. Er wordt instemmend geknikt door andere aanwezigen, waarbij een ander voorstelt ‘om de hele binnenplaats vol te bouwen, zodat die extra verdieping helemaal niet meer nodig is’. Haalbaar of niet, het idee achter de participatieavond is daarmee behaald. Er wordt gediscussieerd, meegedacht, vragen gesteld en zorgen geuit.
“We denken dat de boom dat niet overleefd, daarnaast zou je hem ook enorm missen op die plek”
Van Olffen, over de suggestie van Cobraspen om de plataan te verplaatsen
Van Olffen noemt tijdens Haarlem Vandaag nog een punt waar Ons Bloemendaal tegenaan loopt, namelijk de monumentale plataan voor de Albert Heijn. Door de geplande uitbreiding in de breedte zal de metershoge boom moeten verdwijnen. Cobraspen oppert in hun plan de boom weg te halen en op een andere plek terug te planten. Van Olffen heeft hier een hard hoofd in. “We denken dat de boom dat niet overleefd, daarnaast zou je hem ook enorm missen op die plek.”
“Dat je op een mooie zomeravond ervoor kiest om binnen in een zaaltje te vergaderen, dat is toch prachtig?”
Loco-burgemeester Nico Heijink over de grote opkomst
De bijeenkomst verloopt gemoedelijk en duurt ruim twee uur. Ook locoburgemeester Nico Heijink is aanwezig en blikt deze ochtend tevreden terug. “Naast mijn rol als locoburgemeester heb ik als wethouder (VVD, red.) Ruimtelijke Ordening in mijn portefeuille. Op de eerste plaats was ik verrast door de grote opkomst, wat de betrokkenheid van de buurt bij dit plan laat zien”, stelt Heijink. “Dat je op een mooie zomeravond ervoor kiest om binnen in een zaaltje te vergaderen, dat is toch prachtig?”
Ook over de vervolgstappen is de locoburgemeester positief gestemd. “Ik heb het idee dat de projectontwikkelaar ruimschoots openstaat voor alle aangedragen suggesties. Hij zal het plan moeten aanpassen, ik ben heel benieuwd naar de definitieve aanvraag van Cobraspen.”
Reactie Cobraspen
“Wij kijken terug op een succesvolle avond, het doel was met bewoners in gesprek te gaan over hun zorgen en eventuele oplossingen en dat is naar ons idee zeker gelukt. Uiteraard moeten we nog alles wat er gehoord en gezegd is gisteravond evalueren en samenvoegen tot een rapport, want er is veel gezegd en opgeschreven. Gelukkig onder leiding van gespreksleiders welke alles genoteerd hebben”, aldus Cobraspen.
De bekende vastgoed- en conceptontwikkelaar vervolgt: “De bewoners hebben helder gemaakt waar de zorgen liggen, maar ze zijn ook met eventuele oplossingen/mogelijkheden gekomen om deze zorgen weg te nemen. Het is nu de taak deze zorgen en mogelijkheden vanuit de bewoners naast elkaar te zetten en te bepalen wat de impact is op het huidige plan dat er ligt en of er nog een haalbaar plan is binnen de Gemeentelijke kaders. Dit betekent dat we ook met de Gemeente in gesprek zullen gaan.”
Luister hieronder het hele interview terug met Elsbeth van Olffen (Ons Bloemendaal) tijdens Haarlem Vandaag