Door het wisselvallige weer staan grote stukken van de Kennemerduinen in Bloemendaal al maanden onder water, maar toch is het risico op een natuurbrand in het gebied op dit moment hoog. De combinatie van hevige regenbuien zo nu en dan afgewisseld met droge perioden zorgt voor een goede brandstof volgens Wesley Swaalep, boswachter bij PWN.
“Daardoor schieten de grassen allemaal de grond uit”, zegt hij. Naast het natte gebied staan hoge grassen die bij mooi weer zo opdrogen. “Dan krijg je een grote vlakte met rechtopstaand hooi. Als daar de vlam in komt dan kan het zich snel verspreiden.”
Eerder dit voorjaar zijn er al een aantal duinbranden geweest volgens Maurice Peschier van Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Hij werkt samen met Swaalep om onder meer risicovolle locaties in het gebied in kaart te brengen. “Deze branden waren bij Wijk aan Zee en Heemskerk, gelukkig nog niet hier. Maar dat kan bij onoplettendheid zo gebeuren.” VRK kwam vorige week al met tips wat je zelf kan doen om een natuurbrand te voorkomen en wat te doen als je er een tegenkomt.
“In 2050 hebben we hier hetzelfde klimaat als in Bordeaux”
Maurice Peschier
Het risico op duinbranden neemt volgens Peschier de komende jaren alleen maar meer toe. “Er zijn verschillende rapporten die uitwijzen dat we in 2050 hier het klimaat hebben wat in Bordeaux in Frankrijk heerst. Daar zien we nu ook al veel natuurbranden ontstaan. Op die omstandigheden bereiden wij ons als brandweer ook voor. Wij zijn van oudsher namelijk echt een stadsbrandweer en zijn ons steeds verder aan het professionaliseren richting natuurbrandbestrijding.”
Lees ook: Risico op duinbranden neemt toe: “Ondanks nat voorjaar toch opletten geblazen”