De coalitiepartijen van Haarlem hebben op 17 juni een nieuw regeerakkoord aangekondigd. Dit akkoord, gepresenteerd in Haarlemse Rosenstock Huessy Huis, gaat vooral in op de uitdaging om de komende 4 jaar van de stad een nog meer leefbare, sociale en vooral duurzame plek te maken. Het is een akkoord tussen de PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij.
In het akkoord staan een aantal forse opgaves, vooral op het gebied van wonen en klimaat. Zo heeft de coalitie het plan om 10.000 nieuwe duurzame en energieneutrale woningen te bouwen. Ook willen de partijen de stad een stuk groener maken, vooral door minder ruimte te maken voor de auto in Haarlem, en een milieuzone voor vervuilende brommers te maken. Het gebruik van schone alternatieven als de fiets en openbaar vervoer wordt juist aantrekkelijker gemaakt.
Sociale stad
Om Haarlem als gastvrije en sociale stad te bevorderen, willen de partijen het minimabeleid ophogen tot 130 procent van de bijstandsnorm. Op deze manier kan de gemeente Haarlemmers die het nodig hebben financieel ondersteunen. Verder komen er speciale maatregelen voor mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen.
De partijen hopen deze plannen de komende jaren vooral met ‘incidentele middelen’ te kunnen bekostigen. Ook willen ze rekening houden met de stijgende kosten voor jeugdzorg, de maatschappelijke ondersteuning en het vernieuwen van de openbare ruimte op een toekomstbestendige manier.
Nachtcultuur
Tot slot zijn er ook afspraken gemaakt over de nachtcultuur in Haarlem. De partijen willen een nieuwe visie maken voor het nachtbeleid, omdat er ‘dringend behoefte is aan nieuwe energie’. Heel concreet wordt het nog niet, maar de coalitie noemt als opties wel het verruimen van de openingstijden voor (nacht)horeca en ruimte voor 24-uursvergunningen. In het verleden heeft vooral burgmeester Jos Wienen zich altijd fel verzet tegen ruimere openingstijden in Haarlem. Tot slot wil de coalitie zich hard maken voor een extra nachttrein tussen Haarlem en Amsterdam.
Afscheid wethouders
Jur Botter (D66) en Marie-Thérèse Meijs(Groenlinks) zullen niet terugkeren in het nieuwe college. Botter had zijn vertrek al in maart 2022 aangekondigd. In hun plaats komen Diana van Loenen(PvdA) en Bas van Leeuwen(D66) in het nieuwe college. Van Loenen wordt wethouder van onder andere werk en inkomen, zorg en welzijn. Ondertussen neemt Bas van Leeuwen gebieden als onderwijs, mobiliteit en het versterken lokale democratie en participatie op zich. Actiepartij levert geen wethouder.