De Haarlemse gemeenteraad is verdeeld over het nieuwe parkeerplan dat wethouders Bas van Leeuwen en Robbert Berkhout vorige maand presenteerden. Tijdens de commissievergadering gisteravond bleek dat coalitiepartijen en de ChristenUnie zich grotendeels kunnen vinden in het plan, waarin onder meer staat dat betaald parkeren in zeven wijken wordt ingevoerd. De oppositiepartijen zijn kritisch en vinden dat het plan opnieuw terug naar de tekentafel moet.
De kritiek richt zich vooral op het ontbreken van een draagvlakonderzoek sinds het plan is aangepast en de onduidelijkheid rondom het legaliseren van stoepparkeren. “Je moet het eerst aan de bewoners vragen en pas daarna invoeren”, zei VVD-raadslid Eloy Aerssens. “Dat is essentieel. Het plan is niet behandelrijp en dus niet klaar voor de raad over twee weken.”
Lees ook: Gemeente wil betaald parkeren doorvoeren in zeven Haarlemse wijken
Ook SP-fractievoorzitter Ruud Kuin uitte zijn zorgen. “Als we wat willen doen aan de parkeerdruk moeten we luisteren naar de Haarlemmers. Veel van hen hebben niets over dit plan kunnen zeggen, waarom krijgen zij geen kans om hun mening kenbaar te maken? Bovendien weten we nog niets over het stoepparkeren. Het plan kan zo niet naar de raad, we moeten hier een andere keer op terugkomen.”
Inspreekavond
Tijdens de inspreekavond voor Haarlemmers eerder deze week klonken vergelijkbare geluiden. Eén van de aanwezigen vroeg zich af waarom op het nieuwe plan geen zienswijzen kunnen worden ingediend: “De gemeente heeft gesprekken gevoerd, maar het plan is daarna aangepast. Mogen we daar niet op reageren?”
Tegelijkertijd zijn er ook bewoners die juist pleiten voor betaald parkeren. Een inwoner uit de Sportliedenbuurt benadrukte dat daar eerder al betaald parkeren was ingevoerd, maar later weer werd ingetrokken: “De parkeerdruk is ontzettend hoog, omdat veel mensen hier hun auto neerzetten en dan de stad in gaan.”
Lees ook: Haarlemmers zien weinig parkeerdruk en beperkt openbaar vervoer, blijkt uit stadspeiling
GroenLinks, PvdA, D66, CDA en ChristenUnie staan achter het plan. “De ruimte in onze stad is schaars en het aantal auto’s groeit”, zei GroenLinks-raadslid Janneke Barten. “We willen die ruimte ook gebruiken voor groen, fietsers en om veilig te kunnen spelen.”
PvdA-Raadslid Matin Abbasi beaamt dat. “Het is geen beleid tegen de auto, maar voor een stad waarin iedereen zich prettig en veilig kan bewegen. Het plan is doordacht en zo bereiden we Haarlem voor op de toekomst zonder de automobilist te vergeten.”
“Met dit plan gaan we eindelijk aan de slag om de extreem hoge parkeerdruk aan te pakken.”
Dimitry van den Berg, D66-raadslid
Volgens Dimitry van den Berg (D66) is niets doen ‘simpelweg geen optie meer’. “Met dit plan gaan we eindelijk aan de slag om de extreem hoge parkeerdruk aan te pakken, en daar zijn we blij mee.” Wel stelt hij vragen over het legaliseren van stoepparkeren. “Die stoep is bedoeld voor voetgangers, mensen met een kinderwagen of in een rollator of rolstoel en spelende kinderen. Niet voor auto’s. Hoe zorgen we dat daar genoeg ruimte voor blijft?”
Lees ook: Nieuw parkeerplan weer uitgesteld: ‘Haarlemmers moeten inspraak hebben’
Aan het einde van de vergadering reageerden wethouders Van Leeuwen en Berkhout op de gestelde vragen. Van Leeuwen gaf aan dat een draagvlakmeting nog steeds tot de mogelijkheden behoort. “We voegen daar alleen aan toe dat bij een parkeerdruk boven de 95 procent betaald parkeren wordt ingevoerd.”
Wethouder Berkhout kondigde aan dat het college werkt aan het formaliseren van stoepparkeren. “We komen met een wijkaanpak zodat bewoners weten waar ze aan toe zijn.”
Referendum
In maart vorig jaar werd er nog een referendum gehouden over een eerder voorstel voor uitbreiding van betaald parkeren. Toen trok de gemeenteraad het voorstel in, op basis van de uitslag. In de maanden daarna sprak het college met bewoners en ontwikkelde een nieuw voorstel, dat eerder al enkele maanden werd uitgesteld.
De gemeente hield in maart vorig jaar een referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in de stad. Het voorstel is toen naar aanleiding van de uitslag ingetrokken door de gemeenteraad. In de maanden daarna sprak het stadsbestuur onder meer met bewoners en ontwikkelde nieuwe bouwstenen wat heeft geleid tot een nieuw voorstel. Deze parkeernota werd eerder al met een paar maanden uitgesteld.
Nieuw voorstel
Volgens het nieuwe plan wordt in de komende vijf jaar betaald parkeren ingevoerd in de wijken Ter Kleefkwartier, Amsterdamsewijk, Transvaalwijk, Indischewijk, Vogelenwijk, Delftwijk en Vondelkwartier. Dit zijn allemaal wijken waar de parkeerdruk gemiddeld boven de 95 procent ligt. De invoering start in 2026 en verloopt gefaseerd. In andere wijken wordt tot in elk geval 2030 geen betaald parkeren ingevoerd.
Op donderdag 17 april neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe parkeerbeleid.
Lees ook: Haarlemse raad over eerste stappen naar nieuw parkeerbeleid: ‘Kom met cijfers’